#3 Happy food workshop vill få fler att äta vegetariskt

Vad händer när man för för samman entreprenörer, dietister, forskare, kockar och matproducenter kring ett bord för att diskutera hur vi får fler att äta mer grönt?

Workshopen är en av många aktiviteter som genomförs inom SI initiativet Food for Tomorrow med mataktörer på västra Balkan och Sverige. Engagerade deltagare delade med sig av erfarenheter och tips som generar nya samarbeten.

Aline Santa Izabel från Synbiotic Kitchen/YOGUT modererade panelsamtalet med beteendestrategen Samuel Salzer, entreprenörerna Jackie Cawthra/Nordic Wellth och Eslam Salah/ Lupinta.

Förslag på vad vi kan göra för att få fler att äta mer grönsaker:

  • Lära mer om vegetarisk mat är A och O för såväl vuxna som barn.
  • Påverka människors matvanor genom nudging och beteendeförändringar.
  • Skapa nya matkulturer genom att bjuda in till speciella dagar om frukt och grönt, uppmärksamma grönsakers betydelse och konsumtion som exempelvis en köttfri veckodag, vegetarisk fredag eller en vegansk onsdag.
  • Göra det roligare att äta grönsaker: bjud in till en utmaning att äta mer vegetariskt genom spelutveckling och socialt umgänge.
  • Främja stadsodling, hjälp personer att återkoppla till naturen, inspirera barn att intressera sig för grönsaker, odla grönt på skolgården, samarbeta med andra: ät det du odlar själv.

 

 

"Det är fantastiskt att föra samman så många experter med olika kompetenser och få dem att skapa nya smarta idéer som gör skillnad".
Sasha Waktins, dietist och entreprenör
"Det är uppenbart varför vi ska äta mer grönsaker. Genom teknologi och smarta samarbeten kan vi skala upp och göra världen bättre genom att förändra människors beteende".
Samuel Salzer, beteendestrateg