400 stipendier till internationella studenter

Svenska institutet administrerar den svenska regeringens internationella stipendieprogram som syftar till att utveckla globala ledare. Nu har fler än 400 internationella talanger fått stipendium för högre utbildning i Sverige.

Stipendieprogrammen erbjuder möjligheter för internationella talanger att utvecklas professionellt och akademiskt, att uppleva det svenska samhället och kulturen och att bygga en långvarig relation med Sverige och med varandra.

I år har Svenska institutet erbjudit 420 heltidsstipendier som mer än 7 000 studenter har ansökt om. Det är en ökning med nära 1500 ansökningar från föregående år. Åsa Lundmark är chef för Enheten för stipendier och projektstöd:

– Vi är glada över ett ökat intresse för SI:s stipendier som erbjuder en möjlighet för ambitiösa och talangfulla yrkesverksamma personer att stärka sin kompetens inom sina respektive områden. För oss i Sverige är det viktigt att kunna attrahera talanger som under studietiden etablerar livslånga relationer med Sverige, vilket långsiktigt stärker Sveriges intressen och position.

Syftet med stipendieprogrammen är att göra det möjligt för stipendiaterna att spela en aktiv roll i den positiva utvecklingen av de samhällen de lever i. De som ansöker är ofta ambitiösa unga yrkesverksamma med akademiska kvalifikationer som har visat arbets- och ledarerfarenhet och som har ambition att göra skillnad i sina hemländer genom att arbeta med frågor som bidrar till hållbar utveckling

Även om acceptansgraden för SI-stipendiet är väldigt hög väcker den nuvarande situationen naturligtvis många frågor. Kommunikationen med de nya stipendiaterna är därför intensiv; en speciell webbsidas med frågor och svar uppdateras kontinuerligt och stipendieteamet är schema för att svara på frågor och erbjuda råd. Åsa Lundmark fortsätter:

– Den pågående Covid-19 epidemin ställer oss och stipendiaterna inför nya utmaningar. Men vi kommer göra allt vi kan för att alla ska kunna påbörja sina studier i höst, på plats i Sverige eller på distans.