Acne studios vinnare av Exportpriset för kulturella och kreativa näringar 2017

Idag den 24 maj delade EU- och handelsminister Ann Linde ut regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2017. Det nyinstiftade priset tilldelades det svenska modeföretaget Acne Studios.

Svenskar och svenska företag utmärker sig bland annat inom mode, litteratur, design, musik, dataspel, marknadskommunikation, film och arkitektur. Bakom framgångarna står en växande skara kreatörer och innovatörer som lämnar starka avtryck över hela världen genom sina verk, tjänster, produkter och innovationer.

Svenska institutet har i sitt arbete samverkat med branschföreträdare och satt samman juryn för priset. Svenska institutets generaldirektör Annika Rembe är också juryns ordförande.

– Genom sin kombination av kreativitet, entreprenörskap och hög kvalité på produkterna har Acne Studios skapat ett globalt företag som växer med god lönsamhet och bidrar till att sprida bilden av ett modernt och innovativt Sverige, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

Priset syftar till att uppmärksamma framgångarna inom hela bredden av de kulturella och kreativa näringarna och stärka deras internationalisering. Ett tiotal branscher omfattas av priset: arkitektur, dataspel, design, film och TV-produktion, fotografi, konst, litteratur, media- och marknadskommunikation, mode samt scenkonst.

Acne Studios tog hem årets pris med motiveringen:
Vinnaren av regeringens exportpris för kulturella och kreativa näringar 2017 är inte bara en vinnare – de är ett föredöme för hela Sveriges modebransch. De har på ett utomordentligt sätt bidragit till utvecklingen av svenskt mode och internationell handel och deras framgångsrika, globala satsningar har i hög grad medverkat till att Sverige satts på världskartan – inte minst under 2017 då e-handeln stärktes, nya butiker öppnades i framförallt Asien, och den globala omsättningen nådde hela 1,5 miljarder kronor. Kombinationen av kreativitet, socialt engagemang, entreprenörskap och starkt fokus på affärsprocesserna har skapat ett spännande, innovativt företag med världen som sin arena.

– Jag är helt övertygad om att kulturellt djup och kulturell bredd är allt viktigare för företagens attraktionskraft och det känns som att regeringen har dragit en liknande slutsats, sa Mattias Magnusson, Acne Studios VD under ceremonin.

Övriga nominerade till priset var: Nordisk Film Production Sverige för filmen ”Sameblod”, Frida Fjellman, Stugan samt String Furniture AB.