Brasilianskt reportage om HBTQI-rättigheter i Sverige får stort genomslag

Som ett led i att öka kunskapen och intresset för Sverige anordnar SI varje år ett antal journalistbesök. I samband med Pridefestivalen i augusti besöktes vi av ett tiotal journalister från hela världen för att tala om HBTQI-rättigheter.
Pride festival

Journalisterna kom från bland annat Kina, Ryssland, USA, Makedonien, Georgien och Indonesien. Med var också ett teveteam från programmet Saia Justa i Brasilien. Under sin vistelse i Stockholm hann programledaren och youtubern Spartakus Santiago bland annat intervjua en svensk polis, en präst och en transaktivist. Nu har deras första Sverigereportage visats i hemlandet och gensvaret har varit överväldigande, inte minst kommentarerna på sociala medier:

”Det är imponerande att ett reportage kan påverka och beröra så mycket. Otroligt att ta del av yttrandefriheten i Sverige. Jag började gråta.”

”Jag är straight men det var omöjligt att inte bli känslomässigt påverkad när man såg hur HBTQ-personer behandlas i Sverige.”

”Din [Spartakus] medverkan igår var underbar. Reportaget från Sverige berörde mig djupt. Fantastiskt! Tack för att ni visar upp ett samhälle fyllt av kärlek, respekt och inkludering.”

”Vilket otroligt reportage från Sverige om HBTQ-rättigheter i Sverige. Allra bäst var intervjun med prästen. Grattis till er! Det var häpnadsväckande!”.

Se reportaget här (intervjuerna är på engelska):

#SaiaJustaNoGNT | Direitos LGBTQI | Parte 2

"Pelo respeito e pelo amor"! Durante a Semana do Orgulho de Estocolmo, Spartakus Santiago e #SaiaJustaNoGNT conhecem mais sobre a luta pelos direitos LGBTQI+ na Suécia!

Gepostet von Embaixada do Reino da Suécia no Brasil am Donnerstag, 22. August 2019