Dokumentärteater om kvinnors rättigheter visas i Ukraina

Den dokumentära pjäsen ”Seven” skildrar hur kvinnor världen över slåss för mänskliga rättigheter. Den 26 mars har den premiär på National Music Academy i Kiev. Sedan 2008 har Seven turnerat i 28 länder med över 150 uppsättningar på 23 olika språk.

På plats i Ukraina är bland andra Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. ”Den som inte tror på kulturens makt att förändra samhället har inte sett Seven. Det ska bli spännande att se föreställningen på plats i ett land där kulturen är en så levande kraft i den pågående samhällsförändringen”, säger hon.

Seven är en berättarföreställning som bygger på intervjuer med sju kvinnliga människorättskämpar från sju länder världen över: Nordirland, Pakistan, Afghanistan, Nigeria, Ryssland, Guatemala och Kambodja. Uppsättningen, som ursprungligen kommer från USA, blandar kultur och dialog kring mänskliga rättigheter och lyfter särskilt frågan om kvinnors rättigheter. Berättelserna i pjäsen belyser exempel på förtryck under religiös täckmantel, eller till följd av patriarkala strukturer. Responsen från pjäsens tidigare uppsättningar, bland annat i Afghanistan, har varit positiv med många bra och intressanta reflektioner och kommentarer – både kring själva pjäsen och kring frågor som rör kvinnors rättigheter.

”Seven är ett bra exempel på hur vi genom kultur kan ge stöd till ett lands civilsamhälle, och pjäsen visar också att kultur kan vara en viktig del av utvecklingssamarbeten”, säger Annika Rembe, generaldirektör vid Svenska institutet.

De sju kvinnokaraktärerna skildras i Ukraina av bland andra vice talmannen Oksana Syroyid, rockstjärnan Svyatoslav Vakarchuk, poeten och författaren Sergey Zhadan, och kvinnorättsaktivisten Tamil Tasheva.

Konceptet för turnén har utvecklats av den svenska producenten Hedda Krausz Sjögren, i samarbete med Riksteatern och Svenska institutet. Efter uppsättningen i Ukraina är pjäsen planerad att turnera vidare till Vitryssland och Egypten.

Läs mer på sevenwomen.se