Europadagen 9 maj 2019

På Europadagen den 9 maj firar hela Europa freden och sammanhållningen i Europa. Det är också ett tillfälle för diskussion om EU:s framtid.

Europadagen firas sedan många år tillbaka gemensamt av EU-kommissionens representation i Sverige, Europaparlamentets kontor i Sverige, LO, TCO, SACO, Svenskt Näringsliv, Regeringskansliet och Sveriges kommuner och landsting. Dagen firas den 9 maj till minne av deklarationen 1950 om att skapa ett enat Europa för att bevara freden efter andra världskriget och skapa välstånd.

I år uppmärksammas Europadagen dels på Centralstationen i Stockholm och i Europahuset, i centrala Stockholm. På Centralstationen arrangeras under dagen korta framträdanden med fokus på Europaparlamentsvalet den 26 maj. I Europahuset erbjuds olika seminarier med fokus på EU och dess framtid. Vart är EU på väg? Vad borde EU fokusera på? Vilka frågor vill de svenska partiernas ungdomsförbund driva i EU? Mycket står på spel i valet till Europaparlamentet den 26 maj, inte minst demokrati, grundläggande värden och öppenhet. Vilken roll kan fack och arbetsgivare spela? Hur ser kandidaterna i EU-valet på utmaningarna?

Varmt välkommen att delta i samtalen på plats eller vara med digitalt under hashtagen #Europadagen.
För mer information om event i Stockholm under Europadagen

Du kan även fira Europadagen med EU-institutionerna som håller öppet hus den 4 maj i Bryssel, den 9 maj i Luxembourg och den 19 maj i Strasbourg.

EU-kontoren i Europa och övriga världen anordnar också en mängd aktiviteter för alla åldrar. Passa på att lära dig mer om vad EU-institutionerna gör för dig. Besök EU-byggnaderna och delta i debatter, guidade visningar och andra aktiviteter.

I Bryssel och Strasbourg är årets tema att du väljer din framtid. EU-valet den 23–26 maj är din chans att rösta fram de som ska företräda dig och fatta beslut som påverkar din vardagen denhärgångenröstarjag.eu.