Ingmar Bergman- La Suite

Svenska institutet i Paris summerar årets evenemang kring Ingmar Bergman och konstaterar att det blivit ett program för alla sinnen.
Ingmar Bergman: la suite

Det var ingen överraskning för oss här på Svenska Institutet i Paris att Ingmar Bergman var, och fortfarande är stor i Frankrike. Men vilken känsla det är att kunna surfa på ett så känt och brett konstnärskap och samtidigt hela tiden hitta nya ingångar och intressanta kontakter i satsningen Ingmar Bergman – la suite. Flera franska Bergmaninitiativ var redan på gång vilket möjliggjorde samarbeten, exempelvis ett stort filmretrospektiv på La Cinémathèque de Paris, ett specialprogram på filmfestivalen i La Rochelle och ett antal renoverade filmer som fick nypremiär på biograferna under hösten.

Basen för vårt arbete har varit att skapa en utställning i våra lokaler i stadspalatset Hôtel de Marle som både berättar om Ingmar Bergman och visar upp hans inflytande på konstnärer idag. Med hjälp från Bergmanstiftelsen och ett stort antal andra samarbetspartners tror vi att vi lyckats skapa något som både är estetiskt, inspirerande och informativt. Detta inte minst tack vare Marie Strömbergs fina scenografi med furu-tema som anspelar på naturen på Fårö och inredningen i Bergmans hus Hammars.

Bild från utställningen Ingmar Bergman- la suite. Foto: Martin Foureau.
Bild från utställningen Ingmar Bergman- la suite. Foto: Martin Foureau

Genom inslag av design, dans, mode, bildkonst, teater och film har vi omvandlat Hôtel de Marle under tolv veckor till en multimedial Bergmanorgie med plats för humor och ifrågasättande (Liv Strömquists och Jane Magnussons kortfilm Fettknölen), ung kreativitet (Alexander Ekmans koreografi och möbeldesign från Jönköpings universitets designutbildning), spännande detaljer för filmnördarna (faksimilen av regimanuset till Fanny & Alexander) och Nina Sandströms teater- och filmkostymer, en verklig explosion i detaljer och färger.

Bild från utställningen Ingmar Bergman- la suite. Foto: Martin Foureau.
Bild från utställningen Ingmar Bergman- la suite. Foto: Martin Foureau.

Vår utställning har under hösten kompletterats med filmvisningar och samtal med svenska och franska experter och kreatörer inom olika områden. Några exempel: En unik kväll med Linn Ullmann kring hennes roman De oroliga. Ett samtal om Bergman och teatern med den franska regissören Julie Déliquet som just nu repeterar Fanny & Alexander på den franska nationalscenen La Comédie Française. Ett möte mellan filmaren och Bergmanvännen Stig Björkman och den unge filmregissören Mikael Buch om Bergmans inflytande på filmen. Denna sista kväll innehöll också en videointervju vi själva producerat med den franska filmaren Mia Hansen Løve som just nu förbereder en spelfilm som utspelar sig på Fårö med titeln Bergman Island. I vårt Café suédois kan gästerna rösta på sin favorit av ett urval Bergmanaffischer skapade av tio unga franska grafiker och illustratörer i samarbete med ett franskt galleri.

Alla dessa och övriga programpunkter har ”kryddats” med Mariekex som lär ha varit ett av Bergmans huvudsakliga födoämnen. Ett program för alla sinnen med andra ord.

Utställningen går att se fram t o m den 6 januari

Projektansvariga
Maria Ridelberg-Lemoine
Baptiste Pépin