Internationella experter tar del av det svenska innovationsekosystemet

SI har bjudit in internationella experter för att träffa grundare och entreprenörer till omtalade startups samt stora företag med fokus på innovation.
Aleksandra Nakeva Ruzin, Nordmakedonien, och Chukwuemeka Fred Agbata, Nigeria, är två av de experter som besöker Sverige för att lära sig mer om det svenska innovationsekosystemet.

Efter Silicon Valley, producerar Stockholm det näst högsta antalet så kallade ”unicorns” (techföretag som nått en värdering över 1 miljard dollar) per capita. Genom expertbesöken vill SI öka deltagarnas kunskap och möjliggöra nya samarbeten.

Deltagarna i besöket kommer från Serbien, Nordmakedonien, Bosnien och Hercegovina, Indien, Colombia, USA, Nigeria, Egypten, Förenade Arabemiraten och USA. De kommer bland annat besöka Norrsken, Moving Floor, Hack for Sweden, Stockholm School of Entrepreneurship samt möta forskare från Chalmers Tekniska Högskola.

En av deltagarna är Chukwuemeka Fred Agbata från Nigeria. Han är grundaren av GoDoHUb – med visionen att etablera ett digitalt innovationsekosystem i sitt hemland. Målet är att upptäcka och stödja unga talanger i att lösa konkreta problem i samhället.

-Nigeria har en befolkning på nästan 200 miljoner människor och av dessa är 70 procent under 30 år. Det är en resurs som världen inte har råd att slösa bort. Min uppfattning är att Afrika inte är i behov av bistånd, men av hjälp med att utveckla företagande och innovation. I SI:s program får jag möta andra som står inför liknande situationer, och vi får lära oss av varandra.

Delar av experterna som deltar kommer från ledarskapsprogrammet SI Innovation Leaders (SIIL). Målet med programmet  är att skapa en plattform för kunskapsutbyte och problemlösning mellan experter från privat- och offentlig sektor samt akademi med hjälp av svensk expertis och erfarenhet.

Aleksandra Nakeva Ruzin är Nordmakedoniens tidigare ambassadör till Sverige och en av tre lokala rådgivare till SI Innovation leaders (SIIL). Hon ser många potentiella broar mellan Sverige och Nordmakedonien, i synnerhet inom policyområdet, och tror att den svenska kompetensen inom det här området kan vara till stor nytta av utveckling i regionen.

-Svenska institutets ledarskapsprogram för samman toppkrafter från olika sektorer, som alla försöker skicka vidare sina bästa erfarenheter och lärdomar. Fokus ligger inte bara på utmaningar utan också möjligheter. Det skapar en blandning som gör mig mycket hoppfull kring möjligheterna att nå vårt mål: den trippel-helixmodell som kan stärka vår innovationskraft lokalt.