Invigning av Place August Strindberg i Paris

Paris stad hyllar den stora svenske författaren August Strindberg genom att namnge ett torg efter honom och uppföra en byst på platsen. Kulturminister Alice Bah Kuhnke var på plats och invigningstalade.

Torget, som ligger intill den nordvästra fasaden av Église Saint-Sulpice i 6:e arrondissementet, invigdes i veckan som Place August Strindberg. En gatuskylt med författarens namn samt en nygjuten byst gjord av den svenska skulptören Carl Eldh (1837-1954) från 1905 avtäcktes. Strindberg bodde i Paris under flera perioder av sitt liv och två av hans viktigaste verk, Inferno och En dåres försvarstal, skrevs direkt på franska.

Projektet med ett eget torg för Strindberg som initierats av översättaren Jacques Robnard och journalisten och sverigevännen Guy de Faramond samt bysten som initierats av Sveriges ambassad i Paris har finansierats av Barbro Osher Pro Suecia Foundation, Karl-Otto Bonnier, Gustav VI Adolfs fond för Svensk kultur och Svenska Akademin. Carl Eldhs ateljé i Stockholm har varit huvudsamarbetspartner och bysten är en nygjutning gjord av Herman Bergmans Konstgjuteri i Stockholm, efter Carl Eldhs original.

I samband med invigningen organiserade Svenska Institutet och Odéon/Théâtre de l’Europe tillsammans en läsning av valda Strindbergstexter med anknytning till Paris.