”Jag fick ut exakt vad jag ville från programmet”

Ekaterina Khaletskaya berättar om hur Svenska institutets managementprogram hjälpte henne att variera sin organisation och få in fler företag för att stödja sociala entreprenörer. Programmet hjälpte henne också att bredda sina egna perspektiv på att driva en organisation.
En kvinna i röd kappa, med glasögon som ler och håller i en dator, utomhus med träd i bakgrunden.

Ekaterina är en av grundarna och direktör av Impact Hub Moskva. När hon anmälde sig till Svenska institutets managementprogram (SIMP) 2015 hade Impact Hub bara varit igång i ungefär ett år och drevs då huvudsakligen med hjälp av enskilda bidrag.

– Jag fick ut exakt vad jag ville från programmet. Majoriteten av deltagarna kom från företagsvärlden, vilket gjorde det möjligt för mig att lära mig hur människor från affärssektorn tänker angående hållbarhet. Det hjälpte mig att förstå språket de använder, de behov de har och deras perspektiv.

Tidigare hade hon och hennes kollegor varit osäkra på hur de skulle utveckla organisationen och tvivlade på om de skulle överleva. Men SIMP gav henne en inblick i företagsvärlden.

– Eftersom jag förstod företagens mentalitet och hur hållbarhet kan vara en del av deras affärsmodell analyserade jag sedan hur vi på Impact Hub kunde få företag att samarbeta med våra sociala entreprenörer. En del partnerskap etablerades och vi fick nya kunder. Eftersom jag visste mer om hur företag tänker kunde jag utveckla bättre erbjudanden till dem.

Men framför allt påverkade programmet den egen organisationens affärsmodell. De skiftade från att arbeta med bidrag till att diversifiera och fokusera mer på samarbetspartner, främst i form av företag.

– En annan bra sak med programmet var att exponeras för andra ämnen som jämställdhet och inkludering. När jag talar vid konferenser och evenemang har det visat sig vara mycket användbart att kunna prata även om dessa frågor, inte bara miljömässig hållbarhet. Det var bra att höra andras perspektiv och åsikter.

Ekaterina använder nu alumni-nätverket främst för att nå ut till individer. Men kort efter programmet organiserade hon ett par alumni-sammankomster där de diskuterade projekt de kunde driva tillsammans.

– Tyvärr blev det inget av planerna, men vi fick utbyta perspektiv vilket var användbart. Och det var också bra för oss att vara värd för sammankomster kring hållbarhet. Nu arrangerar jag några hållbarhetsutbildningar med företagare där jag tar med mig några av lärdomarna från SI-programmet.

Härnäst vill Ekaterina utvidga Impact Hub Moskva och starta några nya initiativ relaterade till investering med sociala och miljömässiga resultat.

– Innan jag deltog i SI-programmet hjälpte vi främst entreprenörer med färdigheter och grundläggande resurser genom små bidrag. Nästa steg är att utveckla en investeringsbransch där fler och fler privata investerare satsar på våra entreprenörer. Det är så vi vill öka resurserna för sociala entreprenörer.

Ekaterina skulle rekommendera alla som är intresserade av socialt ledarskap att ansöka till SIMP.

– De flesta ledarskapsprogram jag sett har enbart fokuserat på ledarskap. SI:s program var helt annorlunda. Det var ganska avancerat, hade fokus på hållbarhet, och samlade en varierad grupp. Det utvidgade våra perspektiv. Det är ett fantastiskt program.

Läs mer om vad SI alumner gör över hela världen och kom i kontakt med ett lokalt nätverk. 

Mer information om SI ledarskapsprogram.