Journalistmöte om svensk demokrati och de umaningar vi står inför

I samband med Gather festivalen besöks Svenska institutet av ett tiotal internationella journalister. Temat för mötet är innovation, demokrati och medborgardialog.

Under den första dagen mötte de en av regeringens tre demokratiambassadörer: Lena Posner-Körösi. Hon berättade om den svenska demokratin, de utmaningar vi står inför och sina egna erfarenheter av att ha blivit hotad i egenskap av talesperson för den judiska minoriteten i Sverige. ”En demokratis hälsotillstånd bedöms utefter hur den behandlar sina minoriteter”, slog hon bland annat fast.

Gruppen fick också tillfälle att träffa Martin L. Fällman från Civil Right Defenders, en politiskt och religiöst obunden människorättsorganisation som bedriver påverkansarbete, juridiska processer och informerar om situationen för mänskliga rättigheter globalt. Han höll en lärorik föreläsning om säkerhet på nätet för journalister och hur man undviker att bli hackad.

Varje år organiserar SI ett antal journalisbesök för att öka kunskapen och intresset för Sverige och skapa synlighet för Sverige i media. Besöken genomförs både på förfrågan, där teman bestäms tillsammans med svenska ambassader och medieorganisationer och på initiativ av SI.

Gather Festival är en spännande innovations- och inspirationsfestival. Under några dagar gästas Stockholm gästas av några av världens främsta forskare och innovatörer inom ekonomi, människa/maskin, demokrati, stadsutveckling och kommunikation.