Fotografen Anders Petersens utställning på turné i Ryssland

”Människorna på Lehmitz hade en närvaro och en uppriktighet som jag själv saknade. Man tilläts vara desperat, ömsint, sitta ensam eller bli en del av gemenskapen. I utsattheten fanns en stor värme och tolerans.”

Café Lehmitz är ett verk av Anders Petersen från åren 1967-70 och räknas som banbrytande för den subjektiva fotografin. Café Lehmitz var en nattöppen bar i Hamburg där han mötte hamnarbetare, invånare i kvarteret och människor från samhällets utkanter. Bildserien är som ett familjealbum fylld av möten med människor som Petersen levde bland i ett antal år. Mellan dem skapades ett förtroende och en närhet som framträder i bilderna.

Utställningen Café Lehmitz av Anders Petersen visar ett urval fotografier som är unikt framtagna i samråd med bildkonstnären och bland fotografier i utställningen visas bilder från serien som aldrig har visats tidigare. Utställningens curator är Angie Åström i ett samarbete med Director Andrey Martynov för Novosibirsk International Biennale of Contemporary Photography, Svenska institutet och Sveriges ambassad i Ryssland. Den 5 februari öppnade utställningen på Victoria Gallery i Samsara i Ryssland och senare i vår kommer den även visas på State Art Museum i Novisibirsk samt på Jeltsin Gallery i Ekaterinenburg.

Anders Petersen föddes 1944 i Stockholm och utbildade sig vid Christer Strömholms fotoskola och Dramatiska Institutet. Han räknas till Sveriges främsta nu levande fotografer, och fick sitt internationella genombrott med fotoboken Café Lehmitz 1978. Bland priser och utmärkelser kan nämnas The Arles Photographer of the Year Award 2003, juryns särskilda pris för  utställningen Exaltation of Humanity under den tredje internationella fotofestivalen in Lianzhou i Kina 2007. Dessutom erhöll Petersen Paris Photo and the Aperture Foundation Photo Book of the Year Award 2012 för City Diary. Anders Petersens arbete finns representerad i internationella samlingar hos bl.a. MoMA New York, Centre Georges Pompidou Paris, Museum Folkwang Essen, Det Nationale Fotomuseum – Det Kongelige Bibliotek Köpenhamn och Moderna museet Stockholm. Petersen är representerad av Galleri Jean-Kenta Gauthier i Paris.

Se fler bilder från utställningen