Fotoutställning om livet med funktionshinder visas i Hannover

Den svenska fotografen Markus Marcetic, har tillsammans med Svenska institutet producerat Fotoutställning  AccessAbility – Beyond Physical Enviroments som visar porträtt och personliga möten med 14 personer med olika funktionshinder.

I utställningen får vi ta del av deras drömmar, förhoppningar, och berättelser om sorg, kärlek, familj, arbete och fritid. Utställningen har även en designdel, Design for Dignity, som visar 22 svenska produkter som använder design för att förbättra livskvaliteten för personer med olika typer av funktionshinder.

Utställningarna har hittills visats i 13 länder i fyra världsdelar. Värdlandet har då även producerat en egen utställning som porträtterar representanter med funktionshinder från respektive land. 8 februari till 31 mars 2017 visas den på Krokus i Hannover, Tyskland.

Sylvia Augustinsson, projektledare på SI: ” De här fjorton personerna delade sina livshistorier med oss, vilket inspirerade till att producera den här fotoutställningen. Vi har ännu inte helt vunnit kampen för jämlikhet för personer med funktionshinder. Att ge alla en chans att synas och höras är ett steg på vägen till att sluta se människor med funktionsnedsättning som en homogen grupp och börja se dem som individer med olika behov. ”

Designutställningen, curerad av Margarita Matiz Bergfeldt, visar 22 svenska produkter som använder design för att förbättra livskvaliteten för personer med olika typer av funktionshinder. Utställningen omfattar produkter som kompenserar för specifika behov, produkter som hjälper medhjälpare i arbetet med människor med funktionshinder, och produkter som är utformade för att användas av alla.

För mer information om projektet
Kontakt: Sylvia Augstinsson