Identitet i förändring – fem samtida samiska röster

Vad betyder det att vara same i dag? Hur för man vidare ett kulturarv och en historia, som länge förnekats utan att fastna i traditionella skildringar?

Utställningen presenterar fem samtida konstnärer med samisk bakgrund som närmar sig den samiska historien, kulturen och samtiden på olika sätt. Organiseras i samarbete med Bildmuseet i Umeå. Umeå är, tillsammans med Riga i Lettland, utsedd till Europeisk Kulturhuvudstad 2014.

Kan smärta gå i arv från en generation till en annan? Det undrar Katarina Pirak Sikku i sitt verk kring Rasbiologiska institutets undersökningar i Sàpmi i början av 1900-talet. Verket återspeglar en mörk del av svensk historia och ifrågasätter de allmänna föreställningarna kring arv.

Liselotte Wajstedts nya film handlar om 17-åriga Jorinda som kommer från en sameby i Nord Norge. Hon ger sig ut på en resa och möter på motstånd i form av en snöstorm och fryser nästan ihjäl. Men den verkliga fienden finns egentligen i Jorinda själv… Inspiration är hämtad från Ann-Marie Ljungbergs bok Resan till Kautokeino, men även från uppdagandet av hur äldre män utnyttjat och ”köpt” sex av unga flickor under flera års tid i Kautokeino.

Konstnären Anders Sunna berättar på sitt uttrycksfulla sätt om konflikterna mellan det samiska folket och institutionerna i regionen. Han kombinerar olika tekniker, från kollage till genomskinliga effekter, vilket skapar en dynamisk helhet.

Joar Nango, arkitekt, och Silje Figenschou Thoresen, konstnär, har arbetat utifrån ett mer antropologiskt än historiskt perspektiv och skapat en ikonografisk samling av föremål och samtida objekt från regionen. Dessa samtida artefakter vittnar om tillverkarens försök och förmåga att förstå sin omgivning och hur man med knappa medel improviserar med det man har att tillgå – ett resultat av den pragmatiska tradition som de anser vara typisk för urfolk. Med The Indigenuity Project vill konstnärerna bidra till att rikta vår uppmärksamhet mot en kultur som håller på att försvinna.

Med stöd av Norska ambassaden i Paris.

Utställningen organiseras inom ramen för satsningen 66º Nord : l’attitude suédoise. Från februari till april är Norrland på plats i Paris samtidigt som Umeå tar över stafettpinnen som Europas kulturhuvudstad 2014. Detta tremånadersprogram är fyllt med utställningar, konserter, möten, debatter och konferenser. Ett samarbete mellan Svenska ambassaden, Svenska institutet, VisitSweden, Business Sweden och Umeå2014.

2014.02. 11 / 18:00 – 20:00 Vernissage och invigning av 66º NORD : L’ATTITUDE SUEDOISE.
Fritt inträde.
Tisdag –  söndag /12:00 – 18:00