Korea och Sverige delar ut gemensamt designpris

Under två dagar har Republiken Koreas president Moon Jae-in och Fru Kim Jung-sook besökt Stockholm, inbjudna av Kung Carl XVI Gustaf. I samband med statsbesöket delades det nyinstiftade designpriset Korea + Sweden Young Design Award ut. Ceremonin ägde rum lördagen den 15 juni i Svensk Forms lokaler på Skeppsholmen i närvaro av drottning Silvia och Fru Kim Jung-sook.

Sedan 1998 står Svensk Form årligen bakom utmärkelsen och vandringsutställningen Ung Svensk Form. Utmärkelsen har varit en viktig språngbräda för många unga svenska designers och utställningen har visats internationella sammanhang – inte sällan i samarbete med Svenska institutet.

Initiativtagarna till Korea + Sweden Young Design Award är Sveriges ambassad i Seoul, Korea Institute of Design Promotion, och IKEA Korea. Hållbarhet och innovation utgör grunden för utmärkelsen som i år också har temat inkludering.

De tre vinnande bidragen är Letter Desk av Hayoung Lee, DIY House Kit av Sanghee Park och The New Handle av Yujin Kang. Tillsammans med tre formgivare från Ung Svensk Form 2019 – Tonje Halvorsen, Simon Skinner och Jan Klingler – visade formgivarna upp sina alster. De deltog även i ett samtal med fokus på hållbarhet, inkluderande design och de utmaningar en ung designer står inför idag.

“Priset främjar inte bara unga, talangfulla personer och deras idéer, utan gör det också möjligt för koreanska och svenska formgivare att mötas. Jag är mycket stolt över att Svenska institutet, tillsammans med Svensk Form och Sveriges ambassad, kunde medverka till utställningen Young Swedish Design i Seoul in 2017. Det gav upphov till idéen om ett mer långsiktigt samarbete”, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör på Svenska institutet.

Mats Widbom, VD för Svensk Form, Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet,
Eune Ju-hyun, ordförande för Korea Institute of Design Promotion (KIDP) and André Schmidtgall,
butikschef på IKEA Korea deltog i ceremonin, som arrangeradess av samtliga tre organisationer i samarbete med Sveriges ambassad i Seoul.
Design är en stark och växande del av de kreativa och kulturella näringarna i både Sverige och Korea, och priset syftar till att ytterligare stärka relationerna mellan länderna.

Här kan du läsa mer om priset