Ludwig Göransson får regeringens musikexportpris

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2018 tilldelades kompositören och producenten Ludwig Göransson. Juryn för det årliga priset består av framstående representanter från musikbranschen och SI:s vikarierande Generaldirektör Mikaela Fredriksén Tollin är i år ordförande.

Med Musikexportpriset vill regeringen uppmärksamma svenska aktörer och utövare i musikbranschen som bidrar till ökade exportframgångar för svensk musik och riktar strålkastarljuset mot Sverige. Ludwig Göransson blev Musikexportprisets 22: a vinnare med motiveringen:

Från Linköping till Los Angeles. Från att ha spelat sönder tummen till Metallica som åttaåring till att skina själv i popens och popkulturens mitt. Denne kompositör och producent sökte sig tidigt till filmmusiken för att den är full av möjligheter. För att man så gränslöst kan blanda och experimentera med både stil och rytm; som han gjorde på världens biografer ifjol med ”Black Panther”, ”Creed II” och Venom”. Samma sak händer i hans musik. Den sanslösa hiphop-gospel-trap-afrobeat-med mera-sången ”This is America” med Childish Gambino tog nästan tre år att färdigställa. En viktig och uppmärksammad låt om dagens USA. Musikaliskt sett är den i sig en utmärkt programförklaring för vem denne gränslöse östgötemusikant är. Som så självklart är värd sina nomineringar till Oscar och Golden Globe. Plus de tre Grammys han vann.

Sverige hade flera stora och betydande musikaliska ambassadörer 2018, men ingen lyste lika starkt och självklart som årets musikexportpristagare – Ludwig Göransson.

Regeringens hederspris 2018 för mångåriga insatser för svensk musikexport tilldelades i år Thomas Johansson, Live Nation. Hedersomnämnande för insatser av särskild betydelse för svensk musiks internationalisering gick till Musikmakarna och Ulla Sjöström.