Stort internationellt fokus på twitterkontot @sweden

Med anledning av helgens uttalande av USA:s president har Sverige och det officiella twitterkontot @sweden fått stort internationellt fokus.

SI ansvarar för projektet Curators of Sweden och twitterkontot @sweden, som drivs av en ny svensk medborgare varje vecka. Förra veckans curator fick under den gångna helgen svara på vad uttalandet från USA:s president Donald Trump, om en händelse i Sverige under fredagen, syftat på och hamnade på så vis i centrum för ovissheten gällande uttalandet.

Under hashtaggen lastnightinsweden (översatt: i Sverige under fredagskvällen) fick curatorn Emma Johansson dementera insinuerade terrorangrepp och svara på frågor om läget i Sverige från tusentals twittrare över hela världen och ett stort antal nationella och internationella medier.

Hur var det att plötsligt hantera medieförfrågningar från när och fjärran?

”Jag har alltid varit bra på att prata med folk och det tror jag var till min fördel”, säger Emma Johansson. ”Jag gick mest runt och skrattade och skakade på huvudet åt allt. Men eftersom alla var så trevliga och professionella, oberoende vilket land de kom ifrån, så kändes det ändå bra. Så det funkade fint, tycker jag.”

Hur var responsen från följarna?

”Sorgligast var de amerikaner som bad om ursäkt för sin president. Och det var ganska många. Annars var det var övervägande positiva reaktioner på vad jag sa och gjorde, vilket kändes bra. En del mindre trevliga vit-makt människor och rasister dök naturligtvis upp, men de var inte lika många som de positiva. Så jag ser det som en positiv upplevelse.”

Även SI i fokus

Även SI:s Henrik Selin blev under helgen intervjuad i internationell media om läget i landet. SI dementerar att en stor händelse skulle ha ägt rum, samt framhåller att Sverige allt oftare får förhålla sig till desinformation och alternativa fakta från internationella aktörer med syfte att smutsa ned bilden av Sverige.

Inget land är fritt från utmaningar, inte heller Sverige. Men viktigare än kanske någonsin är att inse att för att kunna diskutera det på riktigt behöver vi fakta och perspektiv.

SI svarar på frågor gällande Sverigefrämjande och Sverigebilden och hänvisar för övrigt till UD:s hållning gällande utrikespolitiska frågor.

För mer information, vänligen kontakta:

  • Anna Rudels, chef avdelningen för kommunikation, tf pressansvarig svenska medier
  • Livia Podestá, pressansvarig internationella medier