Norstedts Agency mottog regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna

Den 2 oktober delade utrikeshandelsminister och minister med ansvar för nordiska frågor Anna Hallberg ut regeringens exportpris för de kulturella och kreativa näringarna under en ceremoni på utrikesdepartementet. Årets pris gick till Norstedts Agency för arbetet med Millenniumserien.

Utifrån ett 30-tal förslag från de kreativa och kulturella näringarna valde juryn ut fem nominerade: Josef Fares (dataspel), Stiftelsen Hilma af Klints verk för Hilma af Klint-utställningen (konst), Chimney (film- och tv-produktion), Mikael Jansson (foto) samt Norstedts Agency för Milleniumserien.

– Det har varit en svår uppgift att välja ut en enda vinnare bland dessa fantastiska prestationer. Jag är stolt och imponerad över kreativiteten, yrkesskickligheten och bredden hos de nominerade. Det om något visar på vilken innovativ kraft som finns inom dessa näringar, säger juryns ordförande Madeleine Sjöstedt. Vi har valt att lyfta fram en möjliggörare, Norstedts Agency, som bidragit till en av Sveriges mest uppmärksammade litterära exportframgångar.

Priset, som delas ut för andra året i rad, ska gå till en aktör som ”bidragit till stärkt internationalisering, export och som i sin verksamhet har bidragit till att synliggöra Sverige utomlands”. Norstedts Agency prisas för sitt långsiktiga arbete med Millenniumserien, som till dags dato sålt i över 100 miljoner exemplar.

Ur juryns motivering: ”De litterära agenterna en av de viktigaste aktörerna för att tillgängliggöra svenska författarskap på en internationell marknad. Bakom Millenniumfenomenet finns Norstedts Agency som möjliggjort den genom tiderna största skandinaviska litterära exportframgången.”

– Det här är fantastiskt roligt för agenturen och alla inblandade kollegor, nya och gamla, som har jobbat så hårt under alla år, säger Linda Altrov Berg, chef för Norstedts Agency. Inte minst känns det fantastiskt att ha spridit Stieg Larssons och David Lagercrantz Millenniumböcker till förlag och läsare världen över.

Regeringens pris för de kulturella och kreativa näringarna instiftades 2018 och delades då ut till Acne Studios.