Nu har de första gästerna flyttat in i de nyinredda lägenheterna i Svenska institutet i Paris

Häromveckan flyttade de första gästerna in i de nyrenoverade lägenheterna i Svenska institutet i Paris. De sex lägenheterna har nyinretts av några av Sveriges främsta inredningsarkitekter och designföretag.

Svenska institutet ligger i det karakteristiska 1600-talspalatset, Hôtel de Marle, mitt i de centrala Maraiskvarteren. Nyligen avslutades ett omfattande upprustningsprojekt av gästbostäderna med utgångspunkt i god design, kvalitet och hållbarhet.

Följ med på en virtuell tur i gästlägenheterna

Gästbostäderna har under årens lopp utgjort ett uppskattat hem för ett stort antal kulturarbetare och forskare som erbjudas några veckors vistelse för att arbeta med ett projekt med anknytning till Frankrike. I förra veckan flyttade de första gästerna in i de sex individuellt inredda rummen.

Röster från några av de nya gästerna:
”Att få bo några veckor mitt i Paris är en tillvaro bortom lyx. Att arbeta här, djupt koncentrerad, och sedan vandra i timmar i staden (gatorna, ljuset vid floden Seine, människorna, maten, dofterna, blickarna, konstutställningarna!) ger en märklig och vacker känsla av rikedom, utan att en enda euro spenderats.
Denna gång har jag fått hyra en skirt grön lägenhet där allt nödvändigt finns tillgängligt och där ljuset strömmar in genom ett fem meter högt fönster – vad mer kan en författare begära? Jag är oerhört tacksam för möjligheten att vara här.”
Elisabeth Åsbrink, författare, kulturdebattör och journalist

”Gästlägenheten har varit en veritabel och perfekt pied à terre för mig som forskare på besök i Paris. Gångavstånd till de museer och bibliotek jag arbetar i. Marais-kvarteren runt institutet dignar av bra gallerier, restauranger och historiska miljöer. Fint att bo i en välkomponerad studio dit jag kunnat ta franska kollegor på lunch hämtad från Café Suédois. Det har varit spännande att få vara först på plats i den vackra, nyformgivna bostaden.”
Annika Öhrner, docent, lektor i konstvetenskap, Södertörns högskola

”Jag bor i Svensk Tenn-rummet med utsikt över Marais takåsar. Rumet är ett tidlöst skydd mot Paris frestelser och jag saknar inget annat än en diskbortse. Förhoppningsvis ska mitt romanmanus tycka lika mycket om vistelsen som jag.”
Stefan Lindberg, författare

Du som är forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike kan ansöka om att hyra gästbostad i Svenska institutet.

Läs mer om antagningsvillkoren