Ny generaldirektör för Svenska institutet presenterad

Regeringen har idag utsett Madeleine Sjöstedt till ny generaldirektör för Svenska institutet. Detta meddelade utrikeshandelsminister Ann Linde på en pressträff tidigare idag.

– Sverige behöver bygga koalitioner för att driva demokratifrågor internationellt, försvara och främja de mänskliga rättigheterna och motarbeta diskriminering. Vi behöver också stärka förutsättningarna för medias oberoende och frihet på internet, stärka arbetet mot desinformation och för cybersäkerhet. Svenska institutet bidrar till dessa mål på flera sätt, inte minst genom sitt arbete mot desinformation, säger Ann Linde.

Madeleine Sjöstedt är i botten jurist och har arbetat med mänskliga rättigheter, kulturfrågor och inom kommunikationsområdet. Under åtta år var Sjöstedt även kultur- och idrottsborgarråd i Stockholms stad.

– Jag är övertygad om att Madeleine Sjöstedt med sin långa erfarenhet är rätt person att leda Svenska institutet, säger Ann Linde.

– Jag har i mitt arbete med mänskliga rättigheter och kultur sett hur viktigt Svenska Institutet är för att stärka och säkra Sveriges relationer till omvärlden. Jag är därför hedrad och ödmjuk inför uppdraget som generaldirektör för Svenska Institutet, säger Madeleine Sjöstedt.

Läs regeringens pressmeddelande