Ny rapport om Sverigebilden internationellt

SI:s kvartalsrapport 2 innehåller sammanfattningar av SI:s arbete med att följa och analysera bilden av Sverige utomlands för perioden april tom juni.
Students

Rapporten innehåller nedslag i nyhetsrapportering och samtalet om Sverige på sociala-medier under perioden. I rapporten sammanfattas också samtalet om Sverige inför Europaparlamentsvalet i åtta länder i Europa, en redogörelse för de internationella index som har publicerats samt en sammanfattning av den Amerikastudie som lanserades i juni.

De mest delade inläggen på flera språk berör fallet Julian Assange. Beslutet att öppna fallet mot Assange på nytt uppmärksammas av BBC, The Guardian, FoxNews och Breitbart.com. Återkommande nyheter om Greta Thunberg är vanliga i engelskspråkiga kanaler under hela perioden, bland annat delades hennes Tedtalk från november förra året flitigt under våren.

Den svenska journalisten Annika Rothsteins utvisning från Venezuela uppmärksammas i flertalet spanska nyheter och hennes egna inlägg på Twitter om händelsen får ett stort antal delningar under april månad. Den största nyheten under perioden utgörs av nyheter om den spanska läkaren som döms till tio års fängelse och utvisning till Spanien för att ha sexuellt utnyttjat upp till 50 barn i Sverige.

Läs Kvartalsrapport 2 i sin helhet