SI söker en analytiker

Vi söker nu en erfaren och kommunikativ analytiker som ska bidra till att utveckla vårt analysarbete till enheten för tematisk kommunikation.

Svenska institutet har tagit beslut om rekryterig för dnr 22910/2019.

Den som vill överklaga beslutet ska skriva till:
Svenska institutet
Box 7434
103 91 STOCKHOLM

Tala om vilken ändring i beslutet du vill ha och skälen för detta. Svenska institutet måste ha fått ditt överklagande inom tre veckor från den dag då information om detta beslut anslogs, annars kan överklagandet inte prövas.

Svenska institutet (SI) har i uppdrag att följa och analysera omvärldens bild av Sverige och att förmedla denna kunskap till andra aktörer. Till enheten för tematisk kommunikation och analys söker vi nu en analytiker som kan bidra till att utveckla denna verksamhet vidare.

Tillsammans med samarbetspartners i Sverige och utomlands genomför vi både kvantitativa och kvalitativa studier, med geografiskt och tematiskt fokus. SI följer även andra indikatorer av Sveriges attraktions- och konkurrenskraft, exempelvis internationella undersökningar, index medierapportering och samtalet om Sverige på digitala plattformar. Våra analyser ska vara stöd för privata och offentliga aktörer med behov av att kommunicera med internationella målgrupper. Exempel på dessa aktörer är svenska ambassader, myndigheter, civilsamhällets aktörer och företag. Analyserna ligger även till grund för SI:s egen utveckling av kommunikation om Sverige.

Vi söker nu en erfaren och kommunikativ analytiker som ska bidra till att utveckla vårt analysarbete. Du ska ha förmåga att analysera stora mängder omvärldsinformation, åskådliggöra mönster och trender och dra slutsatser utifrån dessa. Du ska också kunna agera beställare gentemot externa leverantörer inom området och utveckla nya frågeställningar och metoder. Det är också viktigt att du har förmåga att kommunicera resultat och slutsatser på ett tydligt sätt visuellt, i skrift och tal.

Tjänsten kräver intresse för internationella relationer och nyfikenhet för en värld i förändring. Som person är du idé- och initiativrik, ansvarsfull och flexibel. Du trivs med att stå inför publik och presentera SI:s analysarbete. Du arbetar effektivt både individuellt och i grupp och du har lätt för att skapa förtroende och arbetsglädje omkring dig. Du ska kunna navigera och prioritera i en kreativ och stundtals intensiv kontext. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper.

Vi söker dig som:

 • har relevant högskoleutbildning inom exempelvis statsvetenskap, nationalekonomi eller medie- och kommunikationsvetenskap
 • har minst två års arbetslivserfarenhet som analytiker
 • har erfarenhet av såväl kvantitativa som kvalitativa analyser
 • har dokumenterad erfarenhet av att skriva och presentera resultat i bok- eller rapportform
 • har goda kunskaper i svenska och engelska, i såväl tal som skrift
 • har goda kunskaper om Sverige och det svenska samhället
 • har erfarenhet av offentlig verksamhet, gärna statlig

Det är meriterande om du har:

 • avslutad doktorsexamen inom relevanta områden
 • erfarenhet av att beställa analyser av externa leverantörer
 • erfarenhet av att hantera relevanta statistikprogram
 • erfarenhet av analys av innehåll i traditionella och digitala medier
 • goda kunskaper i ytterligare språk utöver svenska och engelska

Tjänsten är en tillsvidareanställning med tillträde snarast. SI tillämpar sex månaders provanställning. Vi eftersträvar etnisk och kulturell mångfald samt en jämn könsfördelning.
Närmare upplysningar lämnas av enhetschef Susanna Le Forestier. Fackliga ombud är Markus Forslund för SACO-S och Katharina Holmén för ST. Samtliga kan nås på 08-453 7800.

Din ansökan ska vara Svenska institutet tillhanda senast 2019-09-20

Vi ser gärna att du skickar ansökan och CV elektroniskt till rekrytering@si.se. Märk ansökan med 22910/2019 ange också diarienumret i mailets ämne/ärenderad. Alternativt skickar du ansökan till Svenska institutet, Box 7434, 103 91 STOCKHOLM. Skicka endast ansökan och CV. Övrig dokumentation begärs in vid behov.