Petter Wallenberg och Rainbow Riots sätter ljuset på hbtq-frågor i Indien

I förra veckan släpptes albumet ”Rainbow Riots India” med Indiens första öppet gay, lesbiska och transsexuella sångare, rappare och dansare. Bakom Rainbow Riots står svenske musikern och aktivisten Petter Wallenberg som under sina två år i Mumbai har skrivit och producerat musik tillsammans med indiska kollegor. Projektet har tillkommit med stöd från Svenska institutet.

I september 2018 avkriminaliserades homosexualitet i Indien efter 157 år. En gigantisk framgång för HBTQ-rörelsen i landet, men också för HBT-organisationen Rainbow Riots, som grundats av den svenske musikern och aktivisten Petter Wallenberg. Wallenberg har bott i Mumbai i snart två år och skrivit och producerat musik tillsammans med indiska musiker. Den fösta singeln, ”Love is Love”, utnämndes av indisk media till landets första Pridelåt.

I förra veckan släpptes albumet ”Rainbow Riots India” med Indiens första öppet gay, lesbiska och transsexuella sångare, rappare och dansare. Projektet har tillkommit med stöd från Svenska institutet.
I samband med lanseringen av ”Rainbow Riots India” släpps även Petter Wallenbergs korta dokumentärfilm om en av dansarna i projektet. Paras tillhör Indiens Hijra – landets mytomspunna transkvinnor som i tusentals år ansetts ha gudomliga makter men fortfarande är marginaliserade. Filmen följer Paras på hennes resa från Bombays slum, där hon levt på sexarbete och att tigga, till att hon blir den första transpersonen i Indien som får arbete i en bank.

Se kortfilmen här

I juni är Petter Wallenberg i Mumbai för att tillsammans med de indiska artisterna framföra musikmaterialet och scenkonsten live under öppningskvällen av Sydostasiens största queera filmfestival, Kashish, som i år har Sverige som tema.

”Det är fantastiskt att vara del av den nya revolutionen som pågår i Indien, säger Petter Wallenberg. ”Och att vårt samarbetsprojekt ’Rainbow Riots India’ tagits emot så väl, och bidrar till att skapa dialog kring hbtq-frågan i ett av världens folkrikaste länder. Rainbow Riots använder kreativitet för att lyfta fram världens mest marginaliserade och ge dem en global plattform. Det här är musik och konst och samtidigt påverkansarbete för den mänskliga rättigheten att få leva och älska.”

”Rainbow Riots India” finns på iTunes, Spotify och andra digitala plattformar. Filmmaterialet om projektet finns på YouTube.