Robyn nästa stjärna i Sveriges youtube-satsning

Världstjärnan Robyn delar med sig av sin erfarenhet av att skapa musik i en mansdominerad bransch i ny video i den dokumentära filmserien Stories from Sweden på Sveriges officiella youtube-kanal.

Videon kretsar kring Robyns egen bakgrund och tar avstamp i frågan om vem som får ta plats bakom mixerbordet och i teknikens värld. Popstjärnan, som 2004 startade sitt eget skivbolag Konichiwa Records, berättar om hur svårt det var att hitta tjejkompisar att starta band med som barn. Och strukturerna fortsätter in i vuxenvärlden. Trots att hon arbetat med musik i över 20 år har hon ännu inte jobbat med en enda kvinnlig producent.

Som en reaktion på detta grundade Robyn Teklafestivalen som sedan 2015 arrangeras av KTH, Kungliga Tekniska Högskolan med syfte att inspirera tjejer till att utforska teknik.

–          Tekla är en plats där tjejer kan utforska teknik i en miljö där alla roller är tillgängliga för dem, där de möter kvinnliga förebilder och där deras förtroende och nyfikenhet gentemot teknikens värld kan växa, säger Robyn.

Stories from Sweden är ett dokumentärt filmkoncept som ska väcka nyfikenhet för Sverige. Filmerna följer enskilda människors berättelser och riktar sig till en ung internationell målgrupp som är intresserade av ämnen där Sverige har en tongivande roll såsom hållbarhet, innovation och samhällsfrågor som integration och jämställdhet.

–          Vi ser så mycket fram emot att sprida den här filmen och tror att många unga världen om kan känna igen sig i Robyns berättelse om att våga gå sin egen väg och ta plats. Vi hoppas inspirera till förändring, säger Sara Djupsund, projektledare på Svenska institutet.