Så firas 250-årsjubileet av Sveriges tryckfrihetsförordning i världen

Den 2 december är det exakt 250 år sedan Sverige antog en tryckfrihetsförordning – den första i sitt slag i världen. Det uppmärksammar svenska ambassader över hela världen genom SI:s nya utställningsmaterial om den svenska pressfrihetshistorien från Gustav Vasa till våra dagar.

Under hösten har utställningen visats vid ett trettiotal ambassader från Chile i väst till Singapore i öst. Lagom till årsdagen den 2 december arrangeras ambitiösa program kring press- och informationsfrihet med såväl svenskt som lokalt fokus på ett stort antal platser, bland annat på House of Sweden i Washington och i Mexiko City.

I Stockholm uppmärksammar Svenska institutet, tillsammans med medieinstitutet Fojo, Svenska Unescorådet och Utrikesdepartementet, 250-årsdagen genom att bjuda in tio framstående kvinnliga journalister till en diskussion om näthat riktat mot kvinnliga journalister. För mer information och medverkande. 

I samband med 250-års firandet har UD också tagit initiativ till en bloggstafett där opinionsbildare, politiker och representanter från organisationer med fokus på frågan, uppmanas att skriva 250 ord om tryckfrihet. Initiativet sprids genom hashtagen #250Words och först ut är Sveriges utrikesminister Margot Wallström.

För mer information kontakta Henrik C. Enbohm, projektledare på SI.