Samtalet om Sverige i utlandet 20 januari–16 februari 2021

Den senaste perioden har det publicerats fler artiklar om Sverige i alla länder förutom i Finland jämfört med föregående period. Rapporteringen av Sveriges hantering av coronapandemin har minskat, även om gränsfrågorna fortsatt är i fokus i Norden.
Graf som visar antal artiklar publicerade om Sverige generellt

Rapporteringen om Sverige och coronapandemin utgör i alla länder utom Finland en mindre del av rapporteringen än under tidigare period. I Norden utgör rapporteringen om Sverige och coronapandemin ungefär hälften av all rapportering om Sverige, medan den i övriga länder utgör en betydligt mindre del. Även om internationella nyhetsmedier fortsatt följer händelseutvecklingen i Sverige, har rapporteringen utanför Norden generellt inte varit lika omfattande och ingående. Den internationella nyhetsrapporteringen bedöms huvudsakligen vara faktabaserad och redogöra för situationen i Sverige.
Andra nyheter kopplade till Sverige handlar i hög grad om sport. Internationella medier tar bland annat upp handbolls-VM samt skridsko- och skidtävlingar. Internationella medier rapporterar även om utrikespolitik, däribland att en svensk diplomat har utvisats från Ryssland och om kultur, t ex Göteborgs filmfestival.

Samtalet om Sverige 210217