She Entrepreneurs firar 10-årsjubileum  

Sedan 2011 har Svenska institutets ledarskapsprogram She Entrepreneurs stöttat kvinnliga entreprenörer från Mellanöstern och Nordafrika som vill få sina företag att växa och samtidigt bidra till en hållbar utveckling.    
Bildkollage som föreställer olika kvinnor som alla deltagit i ledarskapsprogrammet She Entreprenuers.

Svenska institutet firar 10-årsjubileet med att bjuda in alla de 270 deltagarna till ett stort online-möte. 

-Det blir inspirerande att få återknyta kontakten med tidigare deltagare, att få ta del av deras framgångar och hur deras arbete gör skillnad. De har utvecklat tjänster och lösningar som bland annat bidrar till bättre hälsa, utbildning, bostäder, sanitet och arbetstillfällen. För många har She Entrepreneurs varit en viktig del i den processen – det är vi väldigt glada över, säger Maria Henoch, programansvarig på Svenska institutet. 

Samtliga deltagare har skapat företag, organisationer och projekt som bidrar till de Globala målen för hållbar utveckling. För att hjälpa dem att utveckla sin verksamhet har programmet erbjudit regelbundet mentorstöd och utbildning i ämnen som affärsutveckling, innovation, partnerskap, finansiering, ledarskap och teamutveckling. 

 Vikten av nätverk och inspirerande förebilder 

Genom She Entrepreneurs får deltagarna tillgång till ett nätverk av likasinnade. Bita Baghestani från Teheran deltog i programmet 2019. Hennes företag Levva producerar menstruationskoppar för den iranska marknaden. När hon reflekterar över sin medverkan i She Entrepreneurs poängterar hon värdet av att få lära känna inspirerande förebilder från regionen.  

– Jag hade inte träffat på särskilt många kvinnliga entreprenörer i Iran innan men tack vare programmet blev jag medveten om att kvinnor kan vara framgångsrika både yrkesmässigt och privat. 

 Att ta företaget till nästa nivå 

Många deltagare framhåller att en av de viktigaste komponenterna i She Entrepreneurs är det stöd de fått för att utveckla företags långsiktiga strategiska vision och för att våga sätta ambitiösa mål för framtiden.    

Noha El Taher är medgrundare av Kiliim, ett egyptiskt socialt företag och varumärke som arbetar för att väcka liv i och upprätthålla traditionellt lokalt hantverk genom att kombinera modern design med gamla tekniker. Hon deltog i She Entrepreneurs 2018. Hittills har Kiliim huvudsakligen sålt sina populära produkter online. 

-Innan programmet tog vi en dag i taget och improviserade. Vi visste inte vart vi var på väg. Om en månad öppnar vi vår första butik här i Kairo. Det är en enorm milstolpe för oss och det var efter She Entrepreneurs som vi började planera för det. 

Att dela med sig av sina erfarenheter 

She Entrepreneurs syftar inte bara till att utveckla deltagarnas egna företag. Alumnerna är nu förebilder och mentorer för en yngre generation entreprenörer som de delar sina erfarenheter från programmet med.  

Najwa Sahmarani från Libanon deltog i She Entrepreneurs 2016. Hon är medgrundare av Tripoli Entrepreneurs Club som arbetar med att bygga ett ekosystem som stödjer libanesiska entreprenörer i alla faser av deras företagsresa. 

-Många av de olika verktygen vi använde under de båda modulerna var intressanta och helt nya för mig. Nu använder jag dem i mina egna program. 

Här hittar du mer information om She Entrepreneurs (engelska).

Här kan du läsa intervjuer med bland annat tidigare She Entrepreneurs deltagare (engelska).