SI lanserar Swedishness – en podd om svenskhet

Svenska företeelser som fika, föräldraledighet och pressfrihet kan fascinera och förbrylla icke-svenskar. Podcasten ”Swedishness” – som lanseras 27 januari – ska ge omvärlden en fördjupad bild av Sverige, svenskar och svenskhet.

”Jag tror att många ute i världen har en positiv bild av Sverige, men att den är ganska ytlig”, säger Kattis Ahlström, en av poddens två programledare. ”Det är nog fortfarande en hel del som framför allt associerar vårt land till blonda människor och att det är ett välfärdssamhälle. Sverige är ju så mycket mer än så.”

Tillsammans med programledarkollegan Philip O’Connor, en irländsk journalist som bott i Sverige i arton år, intervjuar Kattis Ahlström både svenska och utländska experter. Podden är på engelska och släpps i sju avsnitt, som handlar om allt ifrån föräldraledighet och digital teknik till områden som den svenska folksjälen, svenskar och lycka.

En officiell Sverigepodd

”Swedishness” har producerats av Svenska institutet i samarbete med produktionsbolaget Nice One (tidigare Baluba Branded Content). SI strävar hela tiden efter att hitta nya kanaler och format för att kommunicera Sverige till en global målgrupp. Med ”Swedishness” får Sverige sin första officiella podd om svenskhet, och om kända och okända svenska fenomen.

”Poddformatet är optimalt för att förmedla en utförlig och nyanserad bild av Sverige som både engagerar, informerar och roar”, säger Emma Randecker, projektledare på SI. ”Vi vill lyfta fram Sverige som modernt och öppet, ett individualistiskt samhälle med ett mänskligt ansikte.”

De tre första avsnitten lanseras på iTunes och SoundCloud den 27 januari. Därefter släpps ett avsnitt varje fredag fyra veckor framåt.

Här hittar du podden

27 januari:
#1 Swedish parental leave – as gender egalitarian as it gets?
#2 Will Sweden be first to be run by robots?
#3 Swedes – the happiest or loneliest people in the world?

3 februari:
#4 The world’s oldest free press. So what?

10 februari:
#5 Do Swedes actually do any work?

17 februari:
#6 Is the Swedish start-up scene as hot as they say?

24 februari:
#7 Midsummer and the Swedish sin

Kontaktpersoner på SI