The Stockholms Forum on Gender Equality – en massiv manifestation för global jämställdhet

Jämställdhetskonferensen som SI och UD organiserat samlade omkring 600 deltagare som bidrog med erfarenheter och expertis från mer än 100 länder.

Forumet resulterade i en massiv manifestation för global jämställdhet och för att tillsammans ta nästa steg för att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

SI:s generaldirektör Annika Rembe och utrikesminister Margot Wallström stod som värdar för forumet.

– Jag tror att vi kan flytta berg. För mig förenar feminism och strävan efter jämställdhet en modern syn på global politik. Förändring är möjlig, nödvändig och måste ske nu, sa Margot Wallström i sin avslutande kommentar.

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, verkställande direktör för UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsadvokaten Colin Gonsalves var några av de 600 jämställdhetsaktörerna som deltog i diskussioner om ämnen så som kvinnors stärkta ekonomiska ställning, feministisk politik och hållbarhet.

Forumet uppmärksammades i både nationella och internationella medier och hashtagen #StockholmGenderForum trendade i fem länder.

Rapporter från sessionerna samt sammanställningen av initiativ och åtaganden presenteras kontinuerligt på genderequalworld.com. Vårt mål är att den samlade informationen ska erbjuda en plattform för inspiration och ett bibliotek med goda exempel och fortsatta nätverksmöjligheter.

Ambitionen från arrangörerna var att på något sätt följa upp alla initiativ och idéer som har kommit från forumet och i de avslutande kommentarerna föreslog Ouided Bouchamoui, tidigare president i Tunisiens Confederation of Industry, Trade and Handicraft (UTICA) och mottagare av Nobels fredspris 2015, en fortsättning av forumet i Tunisien nästa år.