Stories from Sweden: Vad glor ni på?

I den sjätte delen av Svenska institutets dokumentärserie Stories From Sweden möter vi Mats Melin, mer känd som ICA-Jerry.

Mats är skådespelaren som tog sin in i svenska folkets vardagsrum och hjärtan med repliken: – Vad glor ni på? Har ni aldrig sett en praktikant förut?

Mats är den första skådespelaren med Downs syndrom som haft en större roll i en reklamfilm. Trots att var tionde svensk lever med någon typ av funktionsnedsättning är gruppen sällan representerad i vare sig reklam eller spelfilm. Men ett är säkert: ICA-Jerrys entré för snart tio år sedan har haft stor betydelse för att synliggöra en marginaliserad grupp.

– Jag är en symbol för alla som är som jag, säger Mats i filmen. Jag har en släng av Downs syndrom. Men jag vet vem jag är: en riktig människa.

Nyligen fyllde Mats 50 år. Förutom den stående ICA-karaktären Jerry har han haft roller i filmerna ”Hur många lingon finns det i världen” (2011) och ”Hur många kramar finns det i världen” (2013). Och drömmen om en actionroll i USA är fortfarande levande.

– Jag vill bli den första killen som jag på röda mattan!

Se filmen om Mats på Sveriges officiella Youtube-kanal