Just nu pågår ett stort internationellt firande av att det i år – 14 juli – är 100 år sedan Ingmar Bergman föddes. För att göra det möjligt för svenska ambassader och konsulat att delta i jubiléet har Svenska institutet tagit fram ett paket med filmer och utställningar som de kan visa.

Sju filmer av Ingmar Bergman och en dokumentär har nyöversatts till sju språk – engelska, ryska, turkiska, grekiska, spanska, mandarin och arabiska. Det är första gången Bergmans filmer distribueras på arabiska på detta sätt. Varje film inleds med en personlig introduktion av Ingmar Bergman.
Dessutom finns en utställning om arvet efter Bergman och hur han påverkat konst, mode, design och dans, samt en interaktiv filminstallation om Bergman och texter av Maaret Koskinen, professor i filmvetenskap. Filmpaketet är framtaget i samarbete med Svenska Filminstitutet som digitaliserat filmerna.

Utifrån detta material skapar ambassaderna tillsammans med lokala samarbetspartners egna evenemang – i Rumänien har modestudenter tolkat hans filmer, i Sankt Petersburg har lokala konstnärer skapat egna affischer för Bergmanfilmer, och i Singapore gjordes en utställning med vintagemöbler inspirerade av Fanny och Alexander.

Hittills har ambassader och konsulat i mer än 40 länder deltagit i aktiviteterna – bland annat Kazakstan, Ecuador, Indonesien, Egypten, Ryssland, Rumänien, Marocko och Argentina.

Susanna Le Forestier, chef för Enheten för tematisk kommunikation och analys på Svenska institutet:
– Vi vill bidra till jubiléet genom att bredda, fördjupa och tillgängliggöra. Genom ambassadnätverket och översättningarna kan Bergmans verk nå ut till länder och platser där de tidigare knappt visats. Gensvaret på satsningen är enormt.

Filmerna som ingår i filmpaketet är:
Sommaren med Monika
Det sjunde inseglet
Smultronstället
Persona
Höstsonaten
Fanny och Alexander
Saraband
Marie Nyreröds dokumentär Bergman Island

Satsningen genomförs i samarbete med Svenska Filminstitutet, Stiftelsen Ingmar Bergman, Svensk Filmindustri och Sveriges Television. Ingmar Bergmans introduktioner är producerade av Marie Nyreröd.

Läs mer här:
http://sharingsweden.se/toolkits/ingmar-bergman-jubilee-2018/
http://sharingsweden.se/toolkits/ingmar-bergman-film-selection/

Utställningen om Ingmar Bergman visas i Buenos Aires. Foto: Romina Santarelli / Ministerio de Cultura de la Nación