Svenska institutet i Paris storsatsar på nutida svensk design

För två år sedan återinvigdes Svenska institutet i Paris efter en omfattande renovering av de publika ytorna. Nu renoveras institutets sex gästlägenheter för att ytterligare stärka designprofilen i det anrika kulturhuset i Paris. Gästlägenheterna, som nu visas för allmänheten för första gången, är en del av den femåriga utställningen Hem x 6.

Invigningen av de nyinredda gästlägenheterna som sker i september 2019 utgör startskottet för Swedish Design Moves Paris, en säsong med nutida svensk design och hantverksskicklighet för den franska allmänheten. Utöver utställningen av gästlägenheterna, Hem x 6, visas även Nationalmuseums utställning, Designprocesser, som synliggör skapandeprocessen från material till föremål.

Nationalmuseum, Statens fastighetsverk, Beckmans Designhögskola, Paris College of Art och ett antal svenska företag och formgivare har bidragit till att fylla kulturhuset med design präglad av hållbarhet, innovation och kvalitet i alla led.

 Hem x 6 – svensk inredning flyttar utomlands

I Svenska institutets 1500-talsbyggnad, Hôtel de Marle, finns sex gästbostäder som varje år utgör ett uppskattat tillfälligt hem för 80–100 svenska forskare, kulturarbetare och konstnärer. Gästbostäderna har nu renoverats och speglar svensk design och hantverk.

Svenska institutet i Paris har gjort det konstnärliga urvalet av företag som deltar i utställningen.

De sju huvudutställarna har valt sina respektive formgivare:

  • Carl Malmsten AB – Anna Kraitz
  • TEA – Ulf Agnér
  • Svenskt Tenn – i Estrid Ericsson and Josef Franks anda
  • Gärsnäs – Färg & Blanche
  • DUX – Septembre Architecture & Urbanisme
  • Beckmans College of Design Stockholm och Paris College of Art

Därtill har Kasthall specialvävt olika mattor till alla rum efter formgivarnas önskemål.

För att skapa en helhetsupplevelse av svensk design har dessutom ett antal företag genom samarbetsavtal knutits till Hem x 6. Bland dem finns ASTRID, Design House Stockholm, Edsbyn, Electrolux, EngmoDun, Gense, Handtryckta tapeter, LINUM, Magniberg, Massproductions, Professional Secrets, Skruf Glasbruk, Stockholm Auktionsverk, Stolab, String Furniture och Wästberg.

”Sverige äger en fantastisk mötesplats mitt i de myllrande Maraiskvarteren i Paris. Det är unikt. Vi är stolta över att kunna visa upp svensk nutida design för den franska publiken”, säger Ewa Kumlin, chef för SI Paris. ”I denna etapp av vår designresa vill vi ge kärlek och design till våra residens. Känslan av omsorg ska genomsyra varje detalj. Tillsammans med våra främsta företag och formgivare arbetar vi för att skapa en svensk designambassad i Paris för våra besökare.”

Gästbostäderna kommer att vara tillgängliga för allmänheten mellan den 8 september och den 27 oktober 2019 och kommer därefter att visas upp i september månad de kommande fem åren. Under hela utställningstiden bereds allmänheten tillträde till de lägenheter som står tomma.

DESIGNPROCESSER – en utställning om den kreativa processen bakom ett antal designföremål

Hur växer design fram? Hur ser processen ut mellan idé till färdigt föremål? Med exempel från projektet NM& – som resulterade i Nationalmuseums restauranginredning – visas arbetsmaterial, skisser och filmer som skildrar hur den kreativa processen går till. I utställningen ingår möbler så väl som lampor och matserviser, och besökaren får en bild av hur föremålen växer fram, från prototyp till serietillverkning.

Utställningen pågår från 8 september till 27 oktober. Den visades på Nationalmuseum 13 oktober 2018–9 juni 2019.

”Att visa nya sidor av svensk design internationellt kan inspirera till att vilja besöka Sverige och ta del av svensk kreativitet och innovation. Vi i Designprogrammet är stolta över att vara en del av att visa upp kreativa svenska designers för en fransk publik”, säger Michael Persson Gripkow, projektledare för Designprogrammet på Visit Sweden.

Swedish Design Moves Paris har initierats av Svenska institutet i Paris i samarbete med Team Sweden Paris (Visit Sweden, Sveriges Ambassad i Frankrike, Business Sweden, Svenska handelskammaren) och med stöd av Designprogrammet inom regeringens exportstrategi, som syftar till att bredda kännedomen om svensk design.

För fler bilder, information samt kontaktuppgifter