Svenska institutet i Paris återinvigt!  

I torsdags återinvigdes Svenska institutet i Paris efter mer än ett halvår av renoveringar! Varje år besöker fler än 100 000 personer det anrika kulturhuset och nu rivstartar säsongen med många spännande satsningar.

På invigningen deltog bland annat statssekreterare Oscar Stenström och guldpalmsvinnaren Ruben Östlund tillsammans med 450 inbjudna gäster. Nedan kan du läsa en kort intervju med Mats Widbom, chef för Svenska institutet i Paris, samt se bilder från den färgsprakande invigningen.

4 frågor till Mats om renovering och återinvigning av Svenska institutet i Paris:

Mats Widbom, hur har det gått med renoveringen?

Det känns helt fantastiskt att kunna vandra runt i de nya lokalerna och se allt som gjorts till det bättre – det är verkligen skillnad och en klar kvalitetshöjning. För bara ett par dagar sedan var huset fullt av hantverkare och flera parallella logistiker men det mesta har nu fallit på plats. I samband med återinvigningen erbjuder vi nu våra besökare en nivåutjämnad gårdsplan med förbättrad framkomlighet, ramper in till Café Suédois och vid den nya receptionen samt en ny handikapptoalett. Vi har också ökat tillgängligheten för hörselskadade genom installation av hörslingor vid den nya receptionen, svenskundervisningens lektionssalar och i auditoriet.

Invigning av Svenska institutet i Paris. Foto: Luca Lomazzi/voyez-vous

Vad kan besökare se fram emot efter återinvigningen?

Mycket! Både vad gäller platsen – ny inredning av TAF Arkitektkontor, en grönare och vackrare gårdsplan, bättre genomtänkt planering av lokalerna och en hel höst med satsningen Swedish Design Goes Paris som vi genomför tillsammans med Visit Sweden. Dessutom tack vare vår tillgänglighetssatsning, som har utgjort en stor del av arbetena, kan fler besökare nu uppleva svensk kultur på plats i Marais.

Hur gick det med invigningen i torsdags?

Vilken stämning det var! 450 gäster kunde njuta av nya SI Paris med spektakulära utställningen Next Level Craft, fina tal och ett slagverksstycke av Niklas Brommare som fick taken i Marais-kvarteret att lyfta. Det öppna huset den 21a okt var minst lika lyckat med över 2 300 besökare som fick ta del av utställningarna, det nya caféet, en 20-minuters crash course i svenska, ett översättarseminarium och två mycket populära vorkshops med teckning och ulltovning.

Invigning av Svenska institutet i Paris. Foto: Luca Lomazzi/voyez-vous