Nätverkskonferens om konstnärlig frihet gör debut i Kapstaden

Idag startar Safe Haven-konferensen i Kapstaden. Det är första gången Safe Havens arrangeras utanför Sveriges gränser och i fokus står frågor om hot, censur, förföljelser och fängslande av journalister, författare och andra grupper inom kultursektorn.

2013 startade Safe Havens-konferensen som ett globalt nätverk av kulturskapare, författare, journalister och akademiker. Nätverket samlas sedan dess en gång om året tillsammans med andra organisationer som verkar för mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Exempelvis Reportrar utan gränser och PEN International.

Safe Havens-konferensen är en plattform där verksamma inom kultursektorn kan diskutera yttrandefrihet och mänskliga rättigheter. En plats där myndigheter, organisationer och verksamma inom kultur och journalistik kan mötas för att diskutera, utbyta kunskap och erfarenhet.

Konferensen arrangeras av Rörelsernas museum i Malmö som också är den stad där arrangemanget också hållits under tidigare år.

Från och med i år och med start i Kapstaden idag den 4–6 december med flera deltagare från södra Afrika kommer Safe Havens-konferensen framöver att äga rum på olika håll i världen.

Genom den svenska ambassaden i Pretoria, ideella organisationer och ett samarbete mellan Malmö stad och Kapstaden kan Safe Havens nu för första gången äga rum utanför Sverige.

Av säkerhetsskäl offentliggörs inte namn på talare men en del av årets Safe Havens är att den zimbabwiske musikern Cris Gera som har fritstadsresidens i Piteå kommer att släppa sin nya skiva – producerad av den norska organisationen SafeMUSE som arbetar för att skydda musikter utsatta för hot och cencuser runt om i världen – i samband med konferensen i Kapstaden.

– Jag är väldigt glad över att ha fått fristadsresidens i Piteå. Det ger mig många möjligheter att nå ut med min musik och jag har fått en ny publik. En av svårigheterna med att var artist i exil är förstås att det är svårt att vara närvarande för min tidigare fan base i södra Afrika. Genom att jag nu, genom SafeMUSE och Safe Havens-mötet får tillfälle att göra en skivrelease i Sydafrika visar jag att jag fortfarande har relevans i regionen. Det är stort!

Andra talare under tidigare Safe Havens har varit den tunisiska bloggaren Lina Ben Mhenni och FN:s sändebud för kulturella rättigheter Karima Bennoune samt den egyptiske rockmusikern Ramy Essam.

Safe Havens delfinansieras av Svenska institutet och arrangeras av Rörelsernas museum i samarbete med bl.a. Hammerl Arts Rights Transfer (HART), PEN South Africa, PEN America, Artists at Risk Coalition, Artistic Freedom Initiative och Sveriges ambassad i Pretoria. Konferensen pågår i Kapstaden mellan den 4–6 december.