Svenskt Luciafirande sprids över världen

Den som studerar svenska vid ett universitet i utlandet får lära sig mycket om svenska högtider och traditioner. Luciafirandet är den tradition som brukar vara populärast.

Redan i november börjar studenterna att träna luciasånger. Att sjunga är dessutom ett utmärkt och lustfyllt sätt att lära sig svenska. Du övar uttal och lär dig nya ord och fraser.

Svenskläraren Anna Bokedal som arbetar vid University of Aberdeen firar traditionsenligt lucia med sina studenter.

– Ettorna, det vill säga de studenter som börjat läsa svenska på hösten, vet bara att de ska ha en ”kulturell övning” och ta med sig en sax till nästa lektion. Sedan visar det sig att tvåorna kommer och lussar för dem som en överraskning. Efteråt dansar vi ringlekar och pysslar, berättar Anna Bokedal.

Så här års är många svenskstudenter flitigt anlitade för att lussa på svenska företag, organisationer och ambassader i utlandet. I Aberdeen brukar den nordiska studentföreningen låna institutionens luciasutstyrslar för att lussa för allmänheten efter luciatåget på institutionen.

– Jag tycker att det är särskilt roligt att även de studenter som egentligen aldrig skulle göra något sånt här – varken sjunga eller uppträda inför åhörare – plötsligt erbjuder sig att sjunga solo eller framföra en duett, alternativt spela ett instrument eller läsa en vers. I skydd av mörkret och de vita lucialinnena vågar man så mycket mer, fortsätter Anna.

Många svensklärare bakar också lussebullar och pepparkakor eller julpysslar tillsammans med studenterna.

– Ringlekar fungerar också bra, tillägger Anna. Studenterna är helt oförberedda, men lär sig ofta texterna utantill på nolltid. Att fläta pappershjärtan är lite finurligt, så även opyssliga pojkar och andra blir engagerade. Ofta sitter vi på golvet, så det blir nästan lite dagisstämning.

Se SI:s film med klipp från olika luciafiranden runt om i världen.