Sverige toppar rankning över världens mest ansedda länder

Idag släpptes Country RepTrak, en stor internationell mätning av länders rykte. I årets upplaga hamnar Sverige på första plats som världens mest tilltalande och internationellt ansedda land.

Studien bygger på över 58 000 individuella svar och rankar människors syn på och benägenhet att bo, leva, arbeta och studera i 55 av världens största ekonomier. Resultatet visar att Sverige anses vara världens mest tilltalande land med hög transparens, låg korruption och med den mest progressiva sociala och ekonomiska politiken.

Rankningen är gjord utifrån huvudområdena ekonomi (att ett land producerar tjänster och produkter av hög kvalitet, är innovativt och tekniskt framstående), styrning (gott näringslivsklimat, effektiv statsförvaltning, progressiv social och ekonomisk politik, ansvarsfull deltagare i världssamfundet) och tilltalande miljö (faktorer som att landet är vackert, har en attraktiv livsstil och är välkomnande).

“Sverige står ut genom att det upplevs som ett generöst, jämlikt och miljömedvetet land med hög moral”, kommenterar Nicolas George Trad från Reputation Institute som utfört studien.

Studien visar också att ett lands storlek i form av ekonomi, geografisk yta eller befolkning inte automatiskt innebär ett starkt rykte. Bara två av världens tio ekonomiskt och geografiskt största länder finns med på listan. Enligt studien hade de största ekonomierna en positiv utveckling inom BNP förra året, men samtidigt en nedgång i anseende.

Världens tio mest ansedda länder, enligt Country RepTrak:

  1. Sverige
  2. Finland
  3. Schweiz
  4. Norge
  5. Nya Zeeland
  6. Australien
  7. Kanada
  8. Japan
  9. Danmark
  10. Nederländerna

Läs mer om studien här. Direktlänk till pressmeddelande om studien finns här.