Swedish Design Moves  Tokyo – ung svensk form i fokus när Sverige och Japan firar 150 år

2018 firar Sverige och Japan 150 år av diplomatiska förbindelser, vilket uppmärksammats både i Sverige och Japan under hela året. Som en del i firandet har Sverige bjudits in som partnerland av designfestivalen Designart Tokyo som går av stapeln den 19-28 oktober. Det svenska programmet sätter ljuset på ung formgivning och dialog mellan svenska och japanska kreatörer.

Utställningen Ung Svensk Form visar senaste nytt från den svenska designscenen. Ung Svensk Form som koncept firar 20-årsjubileum och står i centrum för det svenska programmet. Den visas på World Aoyama building i centrala Tokyo, en imponerande byggnad med en sju meter hög glasfasad som utgör skyltfönster för de 29 unga formgivarna som valts ut i Ung Svensk Form 2018. Ett tiotal formgivare finns på plats i Tokyo i samband med invigningen.

Med utgångspunkt i utställningen och de närvarande formgivarna arrangerar Svenska institutet, Malmö Stad och Sveriges ambassad i Tokyo ett tvådagars publikt program den 20-21 oktober  som innhåller samtal mellan de svenska kreatörerna och deras japanska kollegor. Deltagarna och temana spänner över hela designfältet, från mode och produktformgivning till arkitektur. Läs mer om programmet och deltagarna:

Foto: SAID KARLSSON

Även den namnkunniga designtrion Claesson Koivisto Rune, som genom åren haft många samarbeten med Japan, och det uppmärksammade unga modemärket Lazoschmidl deltar i programmet.

Young Swedish Design Talks äger rum på Commune 2nd, en kreativ mötesplats för en ung, designintresserad publik. Som inramning till programmet visas under hela Designart Tokyo en installation av den svenska textilformgivaren Ulrika Elovsson och hennes japanska kollega Reiko Sudo, en superstjärna på den japanska textilhimlen. Reiko Sudos företag Nuno finns representerat på museer världen över och producerar originella textilier genom att kombinera gammal hantverkskunskap med ny teknik. Ulrika Elovsson är lektor i mode på Beckmans designhögskola men har tidigare arbetat vid modehuset Issey Miyake i Tokyo under sex år, och har nu uppdrag för franska Hermès. Därutöver arbetar hon med egen konstnärlig praktik.

SAID KARLSSON

Ulrika Elovsson arbetar experimentellt och utforskande och är mycket intresserad av naturens egen teknologi. Det verk hon visar på Commune 2nd har exempelvis varit nedgrävt i marken på fyra kontinenter under en fyraårsperiod, vilket resulterat i poetiska mönster av mineraler på tyget.


Ung Svensk Form/Young Swedish Design

Invigning: 19 oktober kl.19.00
Utställningsperiod: 19-28 oktober 2018
Plats: World Aoyama building 3-5-10, Kita-Aoyama, Minato-ku, Tokyo

Young Swedish Design Talks & textil installation på COMMUNE 2nd
Invigning:
19 oktober 20.30
Datum talks:
 20-21 oktober 2018, kl.16.00-19.00
​​​Plats: Commune 2nd, 3-13 Minami-Aoyama, Minato, Tokyo

Swedish Design Moves Tokyo
Projektet Swedish Design Moves syftar till att främja och positionera Sverige som designdestination. Swedish Design Moves drivs av Visit Sweden på uppdrag av den svenska regeringen i samarbete med Svensk Form, Sveriges Arkitekter, ASFB – Association of Swedish Fashion Brands och TMF – Trä- och Möbelföretagen.
​Läs mer om Swedish Design Moves Tokyo här

Pressbilder:
​Klicka här för Pressbilder Ung Svensk Form

Läs mer om DESIGNART TOKYO: