Unga samhällsplanerare kopplar samman städer och landsbygd i Östersjöregionen

Förra veckan presenterades vinnarna av Young Planners’ Contest i Poznan, Polen. Det vinnande förslaget bygger på mobila tjänster som ska användas för att koppla samman landsbygd och städer i Östersjöregionen.

Young Planners’ Contest är ett initiativ där yrkesverksamma unga och studenter får mötas och tänka utanför boxen för att skapa lösningar för samhällsplaneringen i Östersjöregionen.

– Vi vill stärka ungas yrkesutveckling och samtidigt skapa värdefulla samarbetsmöjligheter mellan länderna i framtiden, säger Per Stenholm på Boverket.

Vinnarna tillkännagavs under ett internationellt sommarläger i Poznan, Polen i augusti. 34 unga samhällsplanerare från tio olika länder i Östersjöregionen var inbjudna för att delta i en fyra dagars workshop om hur den framtida utvecklingen av Östersjöregionen ska se ut. På plats delades deltagarna in i åtta lag och fick vägledning av en internationell grupp mentorer med bred arbetslivserfarenhet från olika sektorer. Deltagarnas uppgift var att fördjupa sig i de utmaningar som Östersjöregionen står inför och att ta fram förslag för att skapa en mer beboelig region till år 2050.

– Tävlingen ger oss en bild av hur den unga generationen ser på fysisk planering och samhällsutveckling. Den genererar också kunskap om hur de unga tycker att livsmiljön bör utvecklas för att skapa attraktiva städer, regioner och länder, säger Per Stenholm.

Vinnare: Laget bakom BolticFleet – Vincent Prats, Ieva Nagle, Veli-Matti Lappi, Nicoline Løcke Zabel.
Jury: Wilfried Görmar (ordförande), Åsa Bjering, Tālis Linkaits, professor Paweł Churski, Vita Brakovska

Vinnarna tog fram ett koncept som de kallar BolticFleet. Idén bygger på att länka samman städer och landsbygd med hjälp av välutvecklade mobila tjänster för exempelvis akutmedicin, matvaror, sjukvård och bibliotekstjänster.

– Jag tror det är en bra idé att låta yngre och äldre generationer i regionen mötas och samarbeta, säger Veli-Matti Lappi, en av lagmedlemmarna bakom det vinnande förslaget BolticFleet.

The Baltic Sea Region Young Planners Contest är ett projekt som leds av Boverket, tillsammans med VASAB och Adam Mickiewicz University i Poznan, Polen. Projektet finansieras av Svenska institutets stödform ”Projektinitiering i Östersjöregionen” .

Läs mer om tävlingen här.