”Varje människa kan göra skillnad”

Minnet av Raoul Wallenberg uppmärksammas i Kungsträdgården i Stockholm. Den 29 augusti samlas över 1 000 elever och lärare som står upp för civilkurage och mänskliga rättigheter för att tillsammans inviga årets kub-utställning.

Utställningen består av 30 svarta kuber i stål, en för varje mänsklig rättighet, som skickas till utvalda skolor runt om i Sverige och utomlands. Eleverna gestaltar sedan de olika rättigheterna på olika sätt, i ord, bild och färg.

Svenska institutets Generaldirektör Madeleine Sjöstedt invigningstalade vid årets Kub-utställning i Kungsträdgården, som samlade nästan 1500 skolelever.

– Ibland kan de mänskliga rättigheterna verka abstrakta och svåra att förstå innebörden av. I Kub-projektet kommer begreppen till liv. De blir mer konkreta, genom deltagarnas egna bilder, ord och färger. Kuberna vittnar också om att de mänskliga rättigheterna är något som förenar, menar Sjöstedt.

I år har skolungdomar från Frankrike, Ungern, Serbien och Spanien medverkat. Sammanlagt har fler än 500 elever arbetat med projektet, medan antalet besökare till de lokala utställningarna uppgått till långt fler än så.

SI jobbar i projektet tillsammans med Raoul Wallenberg Academy och svenska ambassader utomlands. Utställningen visas 29-31 augusti i Kungsträdgården.