Svenska institutet i Paris – Sveriges enda kulturhus i utlandet

Hösten 2017 återinvigs Sveriges enda kulturhus i utlandet – Svenska institutet i Paris – efter drygt ett halvårs renovering. Målet är att skapa en ännu bättre upplevelse för besökarna, ökad tillgänglighet och samtidigt låta det historiska 1500-talspalatset få en förnyad svensk designprofil.

Varje år får över 100 000 besökare ta del av svensk kultur och utbildning i olika former genom Svenska institutet i Paris. Det gör oss till ett av de mest välbesökta utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden. För att öka lokalernas tillgänglighet och ytterligare förbättra besökarnas upplevelser kommer institutet att stängas under några månader med start i april 2017 för ombyggnader, renovering och framtagande av nya format. Renoveringen, som tar avstamp i Frankrikes nya lag om tillgänglighetsanpassning av publika byggnader, kommer att bli den mest omfattande sedan verksamhetens öppnande 1971.

Det kulturhistoriskt värdefulla 1500-talspalatset kommer självklart att behålla sina unika arkitektoniska kvaliteter, men besökarna kommer på många sätt att få möta ett förnyat kulturhus efter nyinvigningen. Bland annat kommer entrén att göras om och få ramper och ny handikapptoalett, kullerstenarna på innergården kommer att nivåutjämnas, den vackra trädgården kommer att bli tillgänglighetsanpassad med ramp och ny markbeläggning samtidigt som en ny formgivning tas fram för Café suédois och de publika rummen.

Gästbostäder på SI Paris

Är du forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike? Då kan du ansöka om gästbostad på Svenska institutet i Paris.

Svenska institutet håller till i det karakteristiska1600-talspalatset, Hôtel de Marle, mitt i de centrala Maraiskvarteren. Hos oss finns sex små enrumslägenheter, fem med två bäddar och en enbäddslägenhet. Lägenheterna är bostäder och kan inte användas som ateljé eller övningslokal.

Vistelsen

Vi erbjuder boende under 14 eller 28 dagar under en kalendermånad. Exakta ankomst- och avresedatum är förutbestämda av SI.

Hyran för 28 dagar är 7 700 SEK för tvåbäddslägenheterna och 6 700 för enbäddslägenheten och halva priset för två veckor.

Bra att veta

 • Samtliga lägenheter är fullt utrustade med pentry, dusch och toalett.
 • Handdukar och lakan ingår i hyran.
 • El, värme, vatten och Wifi ingår också i hyran.
 • Huset är gammalt och mycket lyhört.
 • Barn under 15 år kan inte medfölja som boende.
 • Husdjur accepteras inte.
 • Hyresgästen städar själv sin lägenhet.

Ansökan

Ansökan skall vara Svenska institutet tillhanda:
senast den 15 april för boende under september-januari
senast den 15 oktober för boende under februari-augusti

 • Du som ansöker om gästbostad hos oss måste vara verksam i Sverige och det projekt du ansöker för skall ha en anknytning till Frankrike.
 • En ansökan som är ofullständigt skriven eller som inte knyter an till Frankrike kan inte tas i beaktan.
 • Tänk på att en ansökan som är välformulerad och väcker intresse har större chans att bli accepterad!
 • Du måste själv avgöra vad du vill skriva i din ansökan. Personalen på SI kan inte vara behjälplig.
 • En speciell referensgrupp på fem personer inom kultur och forskning tilldelar lägenheterna. Referensgruppen prioriterar främst utifrån vilket projekt man ansöker med men även tidigare  meriter tas i beaktan.
 • Observera att det inte är nödvändigt att göra ett andrahandsval av månad. Om du väljer att göra det måste den månaden ingå i samma ansökningsperiod som förstahandsvalet.
 • Ansökan om gästbostad skall göras på Ansökningsblankett för gästbostad på Svenska institutet och skickas via e-post till:
  ansokan.gastbostader(a)si.se

Frågor? Kontakta Ulla-Britt Johansson på Svenska institutet, ulla-britt.johansson(a)si.se