Vi studerar svenska!

SI bjuder varje år in svenskstuderande från universitet i Ryssland, Vitryssland och Ukraina att besöka Stockholm. Syftet är att studenterna under en vecka ska få lära sig mer om svenskt samhälle och svensk kultur. I år kom sammanlagt ett hundratal studenter till Stockholm.

Under veckan i Sverige gör studenterna besök på svenska lärosäten, Riksdagen, Sveriges radio och andra samhällsinstitutioner. De får bland annat träffa politiker, journalister och svenska studenter. Programmet innehåller även kulturella inslag såsom bio- och teaterbesök.

I samband med årets besök passade SI på att intervjua tre studenter från Ryssland. Paulina är född och uppvuxen i Moskva och studerar nu på Moskvas statliga lingvistiska universitet.

Hur kommer det sig att du ville lära dig svenska?
– Det var egentligen en impuls. Jag vill bli översättare och tolk och när jag kom till universitetet innan min första termin hade börjat så fick jag välja ett språk som jag skulle studera. Engelska var mitt huvudämne och så skulle jag välja ett biämne och jag ville då lära mig ett skandinaviskt språk. De erbjöd norska och svenska och då var min impuls att jag absolut ville lära mig svenska. Jag har tittat på Bergmans filmer och läst om Vikingarna och så följde jag Kungafamiljen på Instagram. Det kan verka lite annorlunda men jag tycker mycket om hur de framstår, inte som upphöjda utan som medborgare och jag älskar den jämlikhet som finns i Sverige. Jag vill gärna kunna känna mig som en del av det systemet och samhället på något sätt.

Vad visste du om Sverige innan du började studera svenska, utöver det du beskrivit?
– Jag visste att det var ganska dyrt här, att Stockholm är en jättevacker stad, och att det inte finns så många svenskar, ungefär bara 9 miljoner tror jag. Jag har alltid varit fascinerad av Norden, samer och nordisk kultur, jag visste lite om författare som Astrid Lindgren, regissörer och så – lite kultur.

Vad är ditt mål med att lära dig svenska?
– Jag vill fortfarande bli tolk och jobba i Sverige och Ryssland på svenska, ryska och engelska. Kanske för ett internationellt bolag. Men det viktigaste är att jag har kontakt med båda länder. Därför behöver jag nå en nivå på min svenska där jag känner mig helt bekväm att tala och kan känna mig som en del av det svenska samhället när jag är här. Jag vill också bidra till att relationen mellan Sverige och Ryssland stärks och blir bättre.

Och vad är den största överraskningen eller viktigaste intrycket från ditt besök?
– Det har varit många överraskningar under det här besöket men det jag älskade mest var ett besök vi gjorde på Stockholm Vatten. Vi lyssnade på en presentation där och jag blev mycket överraskad av systemet här i Sverige med sopsortering, avfall och sådana saker och hur väl man hanterar det. Jag visste att man tar hand om miljön bättre på andra ställen runt om i världen och jag skulle gärna vilja bidra på något sätt. I Ryssland har vi nästan inget system och inte så stor chans att kunna bidra. Men det var häftigt att se att här är det inte bara en, eller två eller tre personer som tar hand om och bryr sig om miljön utan i stort sett alla bryr sig om hur ni lämnar planeten till nästa generation.