Vi studerar svenska!

Sedan 2014 bjuder SI årligen in ett hundratal svenskstuderande från universitet i Ryssland, Vitryssland och Ukraina att besöka Stockholm. Syftet är att studenterna under en vecka ska få lära sig mer om svenskt samhälle och svensk kultur.

Under veckan i Sverige gör studenterna besök på svenska lärosäten, Riksdagen, Sveriges radio och andra samhällsinstitutioner. De får bland annat träffa politiker, journalister och svenska studenter. Programmet innehåller även kulturella inslag såsom bio- och teaterbesök.

I samband med årets besök passade SI på att intervjua tre studenter från Ryssland. Först ut är Maria Nikonova från Kaliningrad och Tatiana Alekseeva från Moskva. Tatiana är student på det Ryska statliga universitetet och har studerat svenska i två år:

Johanna Henriksson Bild: Tatiana under besöket I Stockholm.

Hur kommer det sig att du ville lära dig svenska?
– Jag ville lära mig språk och jag började studera polska och svenska eftersom de var för mig nya språk och som det erbjöds kurser i på universitetet. Jag blev lite förvånande mycket intresserad av svenska när jag började studera språket.

Vad visste du om Sverige innan du började studera svenska?
– Jag visste inte så mycket. Lite om kultur och jag hade tittat på Ingmar Bergmans filmer men jag visste inte mycket om Sverige som land.

Vad är ditt mål med att lära dig svenska?
– Jag har blivit väldigt förtjust i svenska. Det låter mycket musikaliskt och vackert. Jag vill fortsätta att läsa svenska och kanske bli översättare mellan svenska och ryska. Det hoppas jag kunna göra i framtiden.

Och vad är den största överraskningen eller viktigaste intrycket från ditt besök?
– Det är första gången jag besöker Sverige och det är mycket intressant att se universiteten vi har besökt. De liknar inte ryska universitet.

– Det var också intressant att besöka Riksdagen och se hur allt fungerar där. Jag gillar Stockholm och arkitekturen och designen här mycket!

Maria Nikonova från Kaliningrad deltog också i besöket:

Hur kommer det sig att du ville lära dig svenska?
– När jag kom till universitetet visste jag först inte att jag skulle lära mig svenska men när jag fick välja det blev jag jätteglad. Jag gillade Sverige och svensk litteratur och när jag lyssnade på det svenska språket tyckte jag att det lät så melodiskt och fint.

Vad visste du om Sverige innan du började studera språket?
– Jag läste på nätet, tittade på bilder och gillade mycket det jag läste. Jag läste om Svensk historia och om samhället och förstod att det inte liknade Ryssland. Så jag blev intresserad av att lära mig svenska och besöka Sverige.

Vad vill du uppnå dina studier?
– Svenska är jätteviktigt för mig och mitt framtida jobb. Kanske kan jag bli tolk eller översättare från svenska till ryska och kanske flytta till Moskva, St Petersburg eller utomlands. Jag vet inte ännu men jag tror att mina svenskkunskaper kommer att bli viktiga.

Och till sist, vad är det viktigaste intrycket från ditt besök?
– Vårt besök på Dramatiska teatern (Dramaten). Det var så intressant att höra svenska talas från en scen. Annars är det mest i filmer eller på nätet jag hör språket, men där talade alla svenska och jag kunde lyssna på dem.

– Pjäsen var jättebra och jag kunde förstå de andra i publiken och uppleva något tillsammans med dem. Jag kände mig som en svensk tjej – det var jättekul!

Här hittar du mer information om hur vi arbetar med det svenska språket