Zara Larsson och Nina Stemme får Regeringens Musikexportpris 2016

Regeringens pris för utomordentliga insatser för svensk musikexport 2016 tilldelas artisten och låtskrivaren Zara Larsson.

Den 21 februari delade EU- och handelsminister Ann Linde för tjugonde året i rad, ut regeringens musikexportpris som går till svenska musikskapare som bidragit till exportframgångar och att sprida en modern och positiv bild av Sverige i utlandet.

”Sverige fortsätter exportera musik av världsklass. Det känns extra roligt att priserna i de två kategorierna i år går till två kvinnor som inte bara med sina röster och artisteri sätter Sverige på kartan, utan också bidrar till att sprida en positiv bild av Sverige som ett jämställt, kreativt och innovativt land”, säger EU- och handelsminister Ann Linde.

Juryn som leds av SI:s Generaldirektör Annika Rembe utsåg  Zara Larsson med motiveringen:

Med sin oemotståndliga popmusik, sitt färgsprakande artisteri och sin starka personlighet har hon lagt världen för sina fötter. Hennes låtar har placerat sig på flera av världens topplistor och streamats över otroliga 1 miljard gånger. Under året som gått har hon börjat experimentera med och utveckla sitt eget låtskrivande, omskrivits i internationell press, medverkat i stora talkshows, invigt EM i fotboll och spelat för utsålda hus i Europa och USA. Hon har satt djupa avtryck, något som gjort att tidningen TIME utsett henne till en av världens 30 mest inflytelserika personer under 30 år. Hennes starka röst som sångerska, men också som språkrör för kvinnors rättigheter, gör henne till en stor förebild för det moderna Sverige. Regeringens musikexportpris 2016 tilldelas låtskrivaren och artisten Zara Larsson.

Zara var inte på plats men skickade en videohälsning.

Övriga nominerade till priset var: Galantis, Ghost, Yung Lean & Sad Boys.

Hederspriset tilldelas operasångerskan Nina Stemme, en aktör inom musikbranschen som gjort mångåriga insatser för spridning av svensk musik i utlandet och därigenom sin del i att sprida en positiv bild av Sverige.