Pamoja: together change is possible

Pamoja är en ny utställning av Svenska institutet som beskriver samarbetet mellan Sverige och länderna i södra Afrika under apartheidtiden. Det är en berättelse om internationell solidaritet och engagemang för nationellt självbestämmande.

Utställningen vänder sig i första hand till unga mellan 18 och 35 år. Genom att ta avstamp i antiapartheidrörelsen och den internationella solidariteten vill Pamoja skapa dialog om de globala utmaningar vi står inför i dag och inspirera unga människor som vill göra världen till en bättre plats för alla.

Pamoja: together change is possible består dels av en fysisk fotoutställning som berättar om 20 aktiva ungdomar från södra Afrika, dels av en webbplattform utvecklad av Liliesleaf Center of Memory i samarbete med de svenska ambassaderna och representanter i Angola, Botswana, Etiopien, Kenya, Moçambique, Namibia, Tanzania, Sydafrika, Zambia och Zimbabwe.

Svenska ambassaden i Pretoria var först ut med en digital lansering av utställningen. Kort därefter presenterade ambassaden en hybridversion med paneldiskussion och jazzmusik tillsammans med Artscape Theatre Center i Kapstaden.

– Samtalen som uppstod var mycket inspirerande. Vi är otroligt stolta över att kunna berätta om den kamp för demokrati och mänskliga rättigheter som engagerade så många svenskar och deras sydafrikanska vänner och partners under apartheidtiden. Under 2022 kommer vi att samarbeta med universitetet i Pretoria, säger Ami Larsson Jain, ställföreträdande chef vid Sveriges ambassad i Sydafrika.

Fotoutställningen visas på Artscape fram till december. Under hösten och vintern lanseras utställningen i Johannesburg, Harare och Maputo.

Liliesleaf Centre of Memory 
Mellan 1961 och 1963 fungerade Liliesleaf som det hemliga högkvarteret för ANC, SACP, Umkhonto we Sizwe och Congress Alliance. Idag är Liliesleaf ett en av Sydafrikas främsta nationella kulturarv. Här visas interaktiva utställningar som berättar om Sydafrikas moderna historia och kampen för demokrati och mänskliga rättigheter.