2023 – det stora jubileumsåret!

Det finns flera anledningar att fira i år. Den 6 juni är det 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på tronen och flera viktiga institutioner fyller jämnt. Fira ”Sweden 500 – A year of celebration” tillsammans med Sveriges officiella kanaler under året.

Den 6 juni är det exakt 500 år sedan Gustav Vasa valdes till Sveriges kung vid riksmötet i Strängnäs. Det betydde slutet för Kalmarunionen och Sverige blev återigen ett självständigt land.

Och det finns mer att fira. 2023 är ett jubileumsår på flera andra sätt. Kung Carl XVI Gustaf firar 50 år på den svenska tronen och en rad viktiga institutioner fyller jämnt. Bland annat Kungliga Operan som firar 250 år och Stockholms stadshus som fyller 100 år och Sametinget som invigdes för 30 år sedan.

Under hela året kommer SI att uppmärksamma jubileet under rubriken ”Sweden 500 – A year of celebration”. På webbplatsen Sharing Sweden, som riktar sig till svenska ambassader och konsulat, kommer det att finnas allt från kortfilmer för sociala medier till en längre artikel om hur svensk demokrati har utvecklats under de senaste 500 åren. Därutöver görs också mängd annat digitalt material så som giph-stickers, humoristiska AI-genererade memes och ett AR-filter. Allt detta kommer också att synas i Sveriges officiella kanaler på arabiska, engelska och ryska med sammanlagt 3,3 miljoner följare.

– SI:s digitala nationaldagsfirande har använts flitigt av ambassaderna runt om i världen och uppskattats av våra internationella följare på sociala medier. Nu har vi ytterligare anledningar att fira den 6 juni. Årets material tar avstamp i Sveriges historia med siktet inställt på framtiden och välkomnar omvärlden att upptäcka mer av allt som Sverige erbjuder, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för SI.

Läs mer på sweden.se som riktar sig till en internationell publik som är nyfiken på Sverige.