Gästbostad på SI i Paris

Är du forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike? Då kan du ansöka om gästbostad på Svenska institutet i Paris. Svenska institutet håller till i det karakteristiska1500-talspalatset, Hôtel de Marle, mitt i de centrala Maraiskvarteren.

Svenska institutet i Paris avslutade 2019 omfattande renoveringar av gästbostäderna med utgångspunkt i god design, kvalitet och hållbarhet i samarbete med några av Sveriges främsta designers och designföretag.

Vistelsen

Hos oss finns sex enrumslägenheter med plats för två personer. Lägenheterna är bostäder och kan inte användas som ateljé eller övningslokal*. Vi erbjuder boende under 14 dagar i början eller slutet av en kalendermånad eller 28 dagar. Vistelsetiden kan alltså inte anpassas individuellt över ett månadsskifte t ex.
Hyran är 8 500 SEK för 28 dagar för privatpersoner och 10 000 SEK om det är en organisation, institution eller företag som betalar. För 14 dagar är kostnaden 5 000 SEK respektive 6 000 SEK.

Ta en virtuell rundvandring i de nyupprustade lägenheterna (länk till Institute Suédois webbplats).

* Behöver du boende med en arbetslokal eller vill kombinera en vistelse i Paris med en vistelse i en mer lantlig miljö, rekommenderar vi dig att gå in på hemsidan för Stiftelsen Grez-sur-Loing. Stiftelsen äger ett före detta pensionat i byn med samma namn som i slutet av 1800-talet hyste många nordiska konstnärer och författare. De erbjuder rum, mindre lägenheter och arbetslokaler (ateljéer och skrivrum) i en vacker omgivning, 50 minuters resa med lokaltåg sydöst om Paris.

Bra att veta

 • Samtliga lägenheter är fullt utrustade med pentry, dusch och toalett.
 • Handdukar och lakan ingår i hyran.
 • El, värme, vatten och Wifi ingår också i hyran.
 • Huset är gammalt och mycket lyhört.
 • Lägenheterna är anpassade för högst två personer.
 • Barn under 15 år kan inte medfölja som boende.
 • Husdjur accepteras inte.
 • Gästen sköter själv städningen under vistelsen.

Ansökan

Ansökan skall vara Svenska institutet tillhanda:
senast den 15 april för boende under andra halvan av september 2021 till slutet av januari 2022
senast den 15 oktober för boende under början av februari till slutet av augusti 2022

 • Du som ansöker om gästbostad hos oss måste vara verksam i Sverige och det projekt du ansöker för ska ha anknytning till Frankrike.
 • En ansökan som är ofullständigt skriven eller som inte knyter an till Frankrike tas inte i beaktande.
 • Tänk på att en ansökan som är intressant och välformulerad har större chans att bli accepterad.
 • Du måste själv avgöra hur du vill skriva din ansökan. Personalen på SI kan inte vara behjälplig.
 • En uttagningskommitté bestående av personer från kultur- och forskningsvärlden granskar ansökningarna. Kommittén prioriterar utifrån vilket projekt man ansöker för, men även tidigare meriter.
 • Om du har möjlighet att vara flexibel i ditt val av vistelseperiod så ökar dina chanser.
 • På grund av coronapandemin måste vi följa regler för resor samt hygien i Frankrike. Om nya instruktioner införs som förändrar möjlighet till resa och vistelse kan vi tvingas avboka eller ändra boendet hos oss i Paris.

Samarbeten/Stipendier

Vi har inlett en rad samarbeten med olika institutioner för att bredda mångfalden bland våra gäster. Dessa institutioner utlyser stipendier som gör det möjligt att få bidrag till hyran och resan till Paris samt i vissa fall även för levnadsomkostnaderna under tiden. Ansökan för vistelser som inkluderar ett stipendium söks direkt hos våra samarbetspartner enligt kriterier och datum som beskrivs på deras respektive webbsidor. För tillfället samarbetar vi med:

Fotoförfattarna inom SFF
Stipendium för arbetsvistelse kan sökas för de två första veckorna i mars och de två första veckorna i november. Ansökningsperiod är 1/9–15/10 respektive 1/3–15/4.
Till ansökan

Franska institutet i Stockholm
Ett stipendium för unga forskare för en 28-dagars vistelse i november. Ansökan görs mars-april samma år. Detta är ett samarbete där både Franska institutet och SI-Paris bidrar ekonomisk och går under namnet Eva de la Gardie-stipendiet.
Residensprogrammet Eva de la Gardie

Konsthantverkscentrum
Ett stipendium som kan sökas av föreningens medlemmar för en 14-dagarsvistelse under första halvan av juni.
Konsthantverkscentrums webbplats

Konstnärsnämnden
För yrkesverksamma konstnärer inom bildkonst, dans och cirkus. Observera att olika månader och vistelselängd och ansökningsperioder gäller för de olika disciplinerna.
Konstnärsnämndens Iaspis-stipendium

Konstnärsnämnden Dansstipendium

Svenska Akademien
Ett stipendium för 28 dagar eller två stipendier för en 14-dagarsvistelse för författare, översättare, kulturskribenter eller forskare vid valfri tidpunkt mellan februari 2022 och januari 2023 (med undantag av första halvan av september 2022). Ansökan är öppen till den 24 september 2021.
Svenska Akademiens ansökan

För frågor om gästbostäderna eller ansökningsprocessen kontakta Svenska Institutet i Paris

Till ansökan