Gästbostad på SI i Paris

Är du forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike? Då kan du ansöka om gästbostad på Svenska institutet i Paris. Svenska institutet håller till i det karakteristiska1600-talspalatset, Hôtel de Marle, mitt i de centrala Maraiskvarteren.

Svenska institutet i Paris har just avslutat ett omfattande upprustningsprojekt av gästbostäderna med utgångspunkt i god design, kvalitet och hållbarhet i samarbete med några av Sveriges främsta designers och designföretag.

Vistelsen

Hos oss finns sex enrumslägenheter med plats för två personer. Lägenheterna är bostäder och kan inte användas som ateljé eller övningslokal.* Vi erbjuder boende under 14 eller 28 dagar i en kalendermånad.

Hyran från hösten är 8 500 SEK för en fyraveckorsperiod för privatpersoner och 10 000 SEK om det är en organisation, institution eller företag som betalar. För två veckor är kostnaden 5 000 SEK respektive 6 000 SEK.

Ta en virtuell rundvandring i de nyupprustade lägenheterna (länk till Institute Suédois webbplats).

* Behöver du boende med en arbetslokal eller vill kombinera en vistelse i Paris med en vistelse i en mer lantlig miljö, rekommenderar vi dig att gå in på hemsidan för Stiftelsen Grez-sur-Loing. Stiftelsen äger ett före detta pensionat i byn med samma namn som i slutet av 1800-talet hyste många nordiska konstnärer och författare. De erbjuder rum, mindre lägenheter och arbetslokaler (ateljéer och skrivrum) i en vacker omgivning, 50 minuters resa med lokaltåg sydöst om Paris.

Bra att veta

 • Samtliga lägenheter är fullt utrustade med pentry, dusch och toalett.
 • Handdukar och lakan ingår i hyran.
 • El, värme, vatten och Wifi ingår också i hyran.
 • Huset är gammalt och mycket lyhört.
 • Barn under 15 år kan inte medfölja som boende.
 • Husdjur accepteras inte.
 • Städning i slutet av vistelsen ingår.

Ansökan

Ansökan skall vara Svenska institutet tillhanda:
senast den 15 april för boende under andra halvan av september 2021 till slutet av januari 2022
senast den 15 oktober för boende under början av februari till slutet av augusti 2022

 • Du som ansöker om gästbostad hos oss måste vara verksam i Sverige och det projekt du ansöker för ska ha anknytning till Frankrike.
 • En ansökan som är ofullständigt skriven eller som inte knyter an till Frankrike tas inte i beaktande.
  Tänk på att en ansökan som är intressant och välformulerad har större chans att bli accepterad.
 • Du måste själv avgöra hur du vill skriva din ansökan. Personalen på SI kan inte vara behjälplig.
 • En speciell uttagningskommitté på fem personer inom kultur och forskning tilldelar lägenheterna. Kommittén prioriterar plats främst utifrån vilket projekt man ansöker med men även tidigare meriter.
 • Observera att det inte är nödvändigt att göra ett andrahandsval av månad. Om du väljer att göra det måste den månaden ingå i samma ansökningsperiod som förstahandsvalet. Tänk även på att flera valmöjligheter ökar dina chanser.
 • Med tanke på Covid 19-pandemin måste vi följa regler för resor mellan Sverige och Frankrike, samt hygienreglerna i Frankrike. Om det skulle införas nya restriktioner som förändrar möjlighet till resa och vistelse kan vi tvingas ändra mottagandet av gäster till SI Paris.

Ansökningsformuläret

För frågor om gästbostäderna eller ansökningsprocessen kontakta Svenska Institutet i Paris