Gästbostad på Svenska institutet Paris

Är du forskare eller kulturarbetare och söker korttidsboende i Paris för att jobba med ett projekt med anknytning till Frankrike? Då kan du ansöka om gästbostad på Svenska institutet Paris. Svenska institutet håller till i det karakteristiska 1500-tals palatset, Hôtel de Marle, mitt i de centrala Maraiskvarteren.
Bild av en gästbostad på Svenska institutet Paris, som visar en säng och ett arbetsbord i svagt ljus.

Svenska institutet Paris avslutade 2019 omfattande renoveringar av gästbostäderna med utgångspunkt i god design, kvalitet och hållbarhet i samarbete med några av Sveriges främsta designers och designföretag.

Vistelsen

Hos oss finns sex enrumslägenheter med plats för två personer. Vi erbjuder boende under 14 dagar första eller andra halvan av en kalendermånad eller 28 dagar under en kalendermånad. Vistelsetiden kan alltså inte anpassas individuellt. Exakta datum för varje vistelseperiod bestäms av SI-Paris ett år i förväg. Lägenheterna är bostäder och kan inte användas som ateljé eller övningslokal*.
Hyran är 10 000 SEK för 28 dagars vistelse och 6 000 SEK för 14 dagar för de gäster som sökt direkt via  Svenska institutet.

Ta en virtuell rundvandring i de fina lägenheterna (länk till Institut suédois webbplats).

*Behöver du boende med en arbetslokal eller vill kombinera en vistelse i Paris med en vistelse i en mer lantlig miljö, rekommenderar vi dig att gå in på hemsidan för Stiftelsen Grez-sur-Loing eller söka till andra franska konstnärs- eller forskarresidens i Parisregionen.

Vem kan söka?

 • Du ska vara verksam i Sverige men du behöver inte vara svensk medborgare.
 • Du ska vara yrkesverksam forskare på lägst doktorandnivå eller konstnärlig utövare/kulturarbetare.
 • Du ska ha ett professionellt projekt som innebär att du behöver genomföra en vistelse i Paris.
 • En vistelse baserad på en fransk inbjudan att gästföreläsa räcker inte utan ska vara kombinerad med ett forsknings- eller annat projekt på plats.

Bra att veta

 • Samtliga lägenheter är fullt utrustade med pentry, dusch och toalett.
 • Handdukar och lakan ingår i hyran.
 • El, värme, vatten och Wifi ingår också i hyran.
 • Huset är gammalt och mycket lyhört.
 • Lägenheterna är anpassade för två personer.
 • Barn under 15 år kan inte medfölja som boende.
 • Husdjur accepteras inte.
 • Gästen sköter själv städningen under vistelsen och inför avfärden.

Ansökan

Ansökan ska vara Svenska institutet tillhanda:
senast den 15 april för boende 14 eller 28 dagar från andra halvan av september 2024 t.o.m. januari 2025. senast den 15 oktober för boende 14 eller 28 dagar från februari 2025 till slutet av augusti 2025.

 • I din ansökan, gjord på hemsidans ansökningsformulär ska det tydligt framgå varför du har behov av att vistas i Paris.
 • Ansökningsformuläret ska förutom övriga obligatoriska uppgifter, innehålla en beskrivning av avsikten med vistelsen motsvarande minst 500 tecken. Den kan kompletteras med en separat projektbeskrivning i bilaga på max två A4-sidor.
 • Din ansökan ska innehålla ditt CV i bilaga.
 • Din ansökan bör även innehålla kompletterande bilagor relevanta för ditt projekt som daterade och signerade franska inbjudningar till samarbete, rekommendationsbrev, pressklipp, länk till din hemsida eller annat material.
 • Tänk på att en ansökan som är genomtänkt, välformulerad och med väl valda bilagor har större chans att bli accepterad.
 • Personalen på SI kan inte vara behjälplig i hur du ska sammanställa din ansökan.
 • En uttagningskommitté bestående av personer från kultur- och forskningsvärlden granskar ansökningarna. Kommittén prioriterar utifrån vilket projekt man ansöker för, men tittar även på tidigare meriter.
 • Ansökan ska vara komplett ifylld. Även om du tidigare har ansökt eller bott hos oss kan uttagningskommitténs sammansättning variera mellan olika utlysningar. Du kan inte utgå ifrån att du är känd av alla i referensgruppen trots framgångar inom ditt område.
 • Om du har möjlighet att vara flexibel i ditt val av vistelseperiod och ange flera tidsalternativ så ökar dina chanser. Vistelsens datum kan inte individanpassas. Möjliga vistelser är 14 dagar under den första eller andra halvan av en kalendermånad eller 28 dagar under en kalendermånad.
 • En ofullständig ansökan godkänns inte.

Ansökningsblanketten för en vistelse 14 eller 28 dagar från andra halvan av september–januari finns tillgänglig 1 mars–15 april samma år. För en vistelse mellan februari och augusti görs ansökan 1 september–15 oktober året innan.

Om du inte hittat kompletterande information under rubriken ”Frågor & svar” nedan kan du kontakta Svenska institutet direkt.

Till ansökningsblanketten

Samarbeten/Stipendier

Vi har inlett en rad samarbeten med olika institutioner för att bredda mångfalden bland våra gäster. Dessa institutioner utlyser stipendier som gör det möjligt att få bidrag till hyran och resan till Paris samt i vissa fall även för levnadsomkostnaderna under tiden. Ansökan för vistelser som inkluderar ett stipendium söks direkt hos våra samarbetspartner enligt kriterier och datum som beskrivs på deras respektive webbsidor. För tillfället samarbetar vi med:

Fotoförfattarna inom Svenska Fotografers Förbund
Ett stipendium reserverat för föreningens medlemmar för en arbetsvistelse under 28 dagar i november utlyses från 2024. Ansökningsperioden är 1/3-15/4. De exakta vistelsedatumen kan förändras något från år till år.
SFF/Fotoförfattarna

Franska institutet i Stockholm
Ett stipendium för unga forskare för en 28-dagars vistelse i november. Ansökan görs mars-april samma år. Detta är ett samarbete där både Franska institutet och Svenska institutet Paris bidrar ekonomisk och går under namnet Eva de la Gardie-stipendiet.
Residensprogrammet Eva de la Gardie

Föreningen Svenska Tecknare
Ett stipendium som kan sökas av föreningens medlemmar för en 14-dagarsvistelse under andra halvan av mars. Utlysningen är öppen 1 september-15 oktober.
Svenskatecknare

Konsthantverkscentrum
Ett stipendium som kan sökas av föreningens medlemmar för en 14-dagarsvistelse under första halvan av juni.
Konsthantverkscentrums webbplats

Konstnärsnämnden
Stipendier i form av arbetsvistelser samt en stipendiesumma för yrkesverksamma konstnärer inom bild och form, dans och cirkus samt teater. Stipendierna gäller för en 14- eller en 28-dagarsvistelse, se utlysningarna för respektive konstområdes internationella program. Ansökningsperioden är för teater 10/1-5/2 2024, dans och cirkus 1/8-31/8 2024 samt bild och form 13/8-12/9 2024.
Stipendier och bidrag – Konstnärsnämnden

Svenska Akademien
Tre stipendier för en 14-dagarsvistelse för författare, översättare, kulturskribenter eller forskare under valfri månad mellan februari 2024 och januari 2025 (med undantag av första halvan av september 2024).
Svenska Akademiens ansökan

Frågor och svar

Hur kan jag hyra en gästlägenhet?

Ansökan

Datum för vistelsen

Delta i SI:s programverksamhet

Urvalsprocessen

Svar på min ansökan

Bostaden

Hyran

Avbokning