Cirka 200 studenter, lektorer, professorer och alumner samlades den 18–19 november 2022 för att fira 30-årsjubileet på plats och online; för att träffas, minnas, glädjas, diskutera och reflektera över de gångna 30 åren av skandinavistik i Vilnius såväl som vad som väntar i framtiden. De fick sällskap av representanter från de nordiska ambassaderna i Vilnius, Nordiska ministerrådet, Litauens UD samt universitetsledningen.
En speciell hälsning från rektorn Rimvydas Petrauskas lästes upp som sammanfattar dagens situation för scandinavistica vilnenis: ”De nordiska studierna vid Vilnius universitet är en sann succéhistoria, som började 1991 och fortsätter än i dag.” En fras som upprepades ett flertal gånger under dagen.
Firandet, som blev uppskjutet ett år på grund av pandemin, välkomnades av alla och i olika former. På skärmen snurrade en karusell med ett 100-tal vykort med namn och foton på institutionens alumner, deras nuvarande adresser samt hälsningar och funderingar kring hur mycket av en skandinav de bär inom sig. Alumnerna kom från Albanien och Kina, Tyskland och Norge, de minsta byarna i Litauen och från New York. Två av pionjärerna som anlände till Vilnius den kalla hösten och vintern 1991 för att undervisa i svenska och danska var med – Karin Nordquist och Ebbe Flatau – till enorm glädje för alla deltagare.
Man måste ha varit otroligt modig och optimistisk för att starta något från grunden under 1990-talet i forna Sovjetunionen. Det var möjligheternas tid, men också en tid av oerhört stora utmaningar, ovisshet, hopp och kamp om en bättre framtid. Och Erika Sausverde, grundaren av den första institutionen i nordiska studier i Litauen, var just det – modig, full av tro på framtiden och med en stark vilja att skapa en allsidig, djup och kvalitativ ny utbildning, och inte bara enstaka språkkurser. Institutionen som startade i ett litet rum i Vilnius gamla stad har i dag över 30 medarbetare och över 160 studenter och doktorander i danska, finska, isländska, norska och svenska, Nordens historia och litteraturhistoria, sociolingvistik och teater- och dramastudier.
Bland alumnernas presentationer kan nämnas föredrag av
- Jolita Pons, EU ambassadör i Guinea
- Mantas Karvelis, tolk och översättare bosatt i Bejing
- Asta Čekaitė, numera en internationellt tongivande professor i flerspråkighetsstudier vid Linköpings universitet
- Martynas Žibūda, ledare för ett av Litauens största bygg- och fastighetsbolag
- Raimona Jonkutė Sandberg, prisbelönt översättare av svensk barn- och skönlitteratur
- Vytenė Saunoriūtė-Muschick, kulturvetare och arrangör av kulturprojekt i bl.a. Litauen, Tyskland, Serbien.
Det som förenade alla under dessa två dagar var den skandinaviska känslan för humor, mod, öppenhet, nyfikenhet och en enorm vilja att fortsätta den nordiska resan med ny kunskap och nya upptäckter genom hela livet.
Den första dagen avslutades med en festmiddag fylld med visor och tal. Dagen därpå samlades cirka 50 av de nuvarande och före detta studenterna på en alumnfrukost för att samtala om arbets- och karriärmöjligheter, intryck av sina vistelser i Norden och utbyta tankar om dagens nordiska studier. Med en kopp kaffe och en kanelbulle i handen, diskuterade man ivrigt med varandra; en riktigt levande skandinanvisk gemenskap i Vilnius.
En alumn upprepade en fras ur ett tal som Erika Sausverde gav år 1994 då den första svenska gruppen avslutade sina studier: ”Bli människor som sprider ljuset!” Denna fras följer alltid med mig för detta är livets essens, mänsklighetens kärna, tillade hon.
Nu har ljuset spridits i 30 år och fortsätter att bidra till demokratisering och förståelse mellan människor,till att knyta samman folk i den globaliserade världen och vårda den nordiska gemenskapen på bägge sidor av Östersjön och världen.
Text: Ringailė Trakymaitė, alumn, och Erik Svenning, svensklektor vid Vilnius universitet