Global Guy Talk ska få män att prata om känslor och attityder

Hösten 2016 spreds konceptet #killmiddag snabbt runt om i Sverige. Nu har Svenska institutet och jämlikhetsstiftelsen Make Equal exporterat fenomenet till ambassader och konsulat världen över under namnet #globalguytalk. Ambitionen är att starta samtal mellan män som kan påverka attityder och öka jämställdheten.
Tre män står utomhus och pratar med varandra.

Kan negativa normer och värderingar förändras om män pratar med varandra om känslor, ansvar och mansroller? Den frågan utgjorde utgångspunkten när Make Equal startade #killmiddag 2016. Initiativet spreds snabbt och runt om i Sverige träffades män för att prata om allt från kärlek och sexualitet till självkänsla och sårbarhet.

Nu har #killmiddag blivit #globalguytalk. I samarbete med Make Equal har Svenska institutet producerat samtalsguider och utställningsmaterial för svenska ambassader och konsultat och deras samarbetspartners. Teman för samtalen kan till exempel vara vänskap eller papparoll. Förhoppningen är att samtalen ska bidra till nya insikter, påverka attityder och på sikt öka jämställdheten.

En man står på en gräsmatta och läser utställningsmaterialet för Global Guy talk.

Först ut med att bjuda in till ett #globalguytalk var svenska ambassaden i Tirana och på Internationella mansdagen den 19 november samlades 20 män på svenska ambassaden i Nairobi för att samtala på temat ”ego”. Flera av dem som deltog är redan engagerade i frågor som rör manlighet på olika sätt; några har en gemensam podcast, en annan är journalist med egen tidningskrönika. Deras samlade bedömning var mycket positiv:
“Det här borde vi göra oftare.”
“Det kändes lite konstigt att dela med sig av personliga funderingar men också bra att inse att andra har liknande tankar.”
”Det här borde vi göra med våra närmaste vänner – om det inte går borde vi kanske ompröva vilken slags vänskap vi egentligen har.”

Efterföljare till Swedish Dads

#globalguytalk är en logisk fortsättning på Svenska institutets projekt Swedish Dads. Fotoutställningen, som porträtterar föräldralediga pappor, är ett av SI:s mest populära arbetsmaterial och har visats och väckt uppseende i över sjuttio länder sedan 2016.

– Swedish Dads skapade inte bara mycket uppmärksamhet. Det visade också på behovet av att diskutera frågor som rör faderskap och maskulinitet. Nu har Svenska institutet skapat nya möjligheter för samtal om mansrollen och jämställda relationer inom ramen för vårt viktiga uppdrag att främja demokrati och jämställdhet globalt, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet.

Kvinnor så väl som män drabbas av ett icke jämställt samhälle

Destruktiva mansnormer reproducerar ojämställdhet, och kan i värsta fall leda till våld mot sig själv och andra. #globalguytalk vill ge män möjlighet att delta i samtal om vilka förväntningar som formar dem hur de kan bidra till att skapa ett mer tillåtande samhälle där alla får utrymme att vara sig själva.

– Historiskt har kvinnor drivit kampen för ett mer jämställt samhälle. Men under de senaste åren har många killar och män uttryckt ett behov av att göra något åt både det som drabbar tjejer och kvinnor – och att få ta av sig sin egen trånga kostym. Killmiddag blev det perfekta verktyget. Att nu kunna sprida det till resten av världen tillsammans med Svenska institutet är en fantastisk möjlighet, säger Ida Östensson, ordförande på Make Equal.

Digital och lokal anpassning

För att det ska gå att genomföra samtal även under coronapandemin har vi tagit fram instruktioner för lyckade digitala samtal. Samtalsguiderna består av en frågebank som kan skräddarsys efter lokala behov och samarbetspartners önskemål.

Under 2021 kommer fler Global Guy Talks att äga rum. Först på tur står bland annat Hanoi, Ankara och Islamabad.