I utställningen Between the lines har vi samlat en handfull representanter från olika delar av svensk litteratur som delar med sig av sina tankar utifrån en specifik fråga som kretar kring litteraturens roll och särart.
Det kan handla om varför vi ska läsa klassiker, vad som gör en bilderbok bra eller varför serier lämpar sig så väl för att tolka nuet. Svaren vi får bjuder in oss till en mångfald av erfarenheter och perspektiv.
Poeten Gunnar Ekelöfs ord: ”Det jag har skrivit står mellan raderna” skulle kunna vara devisen för utställningen. Litteratur sker inte enbart på den skrivna sidan; det händer före, under och efter. Det är en angelägenhet för den som läser men också människor emellan – och för samhället i stort.
Bland de intervjuade finns författarna Elisabeth Åsbrink, Jonas Hassen Khemiri, Elin Anna Labba, Lydia Sandgren, översättaren Jan Stople samt akademiledamoten Mats Malm.
Det internationella intresset för svensk litteratur är stort, vilket gör Sverige till en populär deltagare på bokmässor och litterära festivaler över hela världen. Between the Lines vänder sig därför till svenska ambassader och konsulat som vill fördjupa och bredda kunskapen om av svensk samtidslitteratur utomlands och samtidigt skapa ett intresse för litteratur och några av dess kärnfrågor.
Utställningen innehåller förutom affischer även en manual som ger svenska utlandsmyndigheter idéer och förslag på hur de kan planera och genomföra olika aktiviteter med fokus på litteratur. I manualen ingår en kort översikt över både den svenska bokmarknaden och nyckelaktörerna i den svenska litterära infrastrukturen.
”Vi lever i en tid som är besatt av sig själv, ständigt medvetna om närvaron av nuet. Men utan det förflutna, den avlägsna sången om de döda, befinner vi oss på en ödslig ö. Det är här vi författare fungerar som historiska kartografer och byggare av broar till det förflutna, som utforskar föräldrars eller politikens inverkan på våra liv, som sätter ord på folkmord såväl som mänsklighetens mirakel.
Elisabeth Åsbrink
”Att skriva romaner är något av det mest personliga man kan ägna sig åt. Man kan nå bottnar i sig själv man inte trodde fanns. Men det är ett missförstånd att tro att litteratur därför bara är en förlängning av det skrivande jaget. Det mest ogynnsamma en författare kan göra för sin läsare är att ställa sin person i vägen för hans eller hennes upplevelse och förståelse av verket. Betydande litteratur är alltid större än sin upphovsperson och rymmer i bästa fall lika många världar och verkligheter som det finns läsare.”
Steve Sem-Sandberg