Stort intresse bland kinesiska studenter att läsa på svenskt universitet

För första gånger sedan covidpandemin har Study in Sweden arrangerat studentrekryteringsevent i Beijing, Shanghai och Shenzhen. Med på den veckolånga resan i oktober fanns personal från 10 svenska lärosäten, bland annat Stockholms och Lunds universitet och Kungliga Tekniska högskolan.
Fyra kvinnliga studenter samtalar och ser glada ut.

Eventen arrangeras i samarbete med Sveriges ambassad i Beijing och Sveriges generalkonsulat i Shanghai och vänder sig till kinesiska studenter som vill ansöka till kandidat- eller masterstudier på svenska universitet. De utbildningar som erbjuds bedriver av förklarliga skäl sin undervisning på engelska och täcker in alla slags ämnen, från samhällsvetenskap och konsthistoria till biomedicin och datavetenskap.

Intresset från kinesiska studenter att söka sig till Sverige är stort. Några av anledningarna uppges vara den svenska jämställheten, vår hållbara livsstil och inte minst vår omtalade ”work life balance”, balansen mellan arbete och privatliv. Den senare utgör en stor kontrast till det kinesiska arbetslivet som ofta kräver att man arbetar både helger och sena kvällar.

De mest populära studienationerna är USA och Storbritannien men många studenter är medvetna om att konkurrensen är stenhård och de nordiska länderna börjar bli alltmer efterfrågade eftersom våra universitetsutbildningar håller en hög nivå.

Eventen erbjuder möjlighet att ställa frågor till universiteten, ambassadpersonalen och Study in Sweden-representanter. Därtill bjuds det på svenskt fika och boken ”Sverige – lång ifrån lagom”, som ger svar på det mesta man kan tänkas vilja veta om Sverige, delas ut.

Varför fortsätter ni inte att ha digitala möten, som under pandemin?
– Det är en relevant fråga. Klimataspekten är jätteviktig och vi har blivit bra på att sköta nästan all kommunikation och alla möten digitalt. Däremot har vi märkt att de fysiska mötena skapar helt andra ringar på vattnet. Studenterna lär känna varandra, nya band för framtiden skapas och en helt annat slags dialog uppstår. Vi får också mycket bättre förståelse för vad de kinesiska studenterna förväntar sig och hur deras behov ser ut i relation till hur studentlivet i Kina fungerar, säger Douglas Washburn enhetschef på Talangattraktion och exportfrämjande på SI.

– Studenterna verkade verkligen uppskatta evenemangen, och vi var mycket nöjda med kvaliteten på studentmötena och samarbetet med Svenska institutet. Jag är övertygad om att vi kommer att se många av dessa studenter i Sverige nästa höst, säger Tina Larsson internationell samordnare på Stockholm universitet.